Apple apasă pedala pe proiectul său auto: când ai putea conduce mașina celor din Cupertino

de: Andrei Tilimpea
19 11. 2021

Apple face eforturi pentru a accelera dezvoltarea mașinii sale electrice și reorientează proiectul în jurul capacităților complete de conducere autonomă, cu scopul de a rezolva o provocare care a afectat industria auto.

În ultimii câțiva ani, echipa auto Apple a explorat două căi simultane: crearea unui model cu capacități limitate de auto-conducere, axat pe direcție și accelerare – asemănător cu multe mașini actuale – sau o versiune cu abilități complete de auto-conducere care nu necesită intervenție umană.

Tesla, liderul pieței de vehicule electrice, este probabil încă la câțiva ani distanță de a putea oferi mașini complet autonome, iar Uber Technologies a fost de acord să-și vândă divizia de conducere autonomă anul trecut.

Apple vizează lansarea mașinii sale autonome în patru ani, mai rapid decât termenul de cinci până la șapte ani pe care unii ingineri îl planificaseră la începutul acestui an. Atingerea acestei ținte în 2025 depinde de capacitatea companiei de a finaliza sistemul de conducere autonomă,  o sarcină ambițioasă. Dacă Apple nu își poate atinge obiectivul, ar putea fie amânată lansarea, fie să vândă inițial o mașină cu tehnologie mai redusă.

Mașina viitorului este încă în faza de proiectare

Apple a explorat, de asemenea, modele în care sistemul de infotainment al mașinii, probabil un ecran tactil mare asemănător iPad-ului ar fi în mijlocul vehiculului, permițând utilizatorilor să interacționeze cu acesta pe parcursul călătoriei. Mașina ar fi, de asemenea, puternic integrată cu serviciile și dispozitivele existente Apple. Deși compania face eforturi pentru a nu avea un volan standard, Apple a discutat despre echiparea mașinii cu un mod de preluare de urgență.

Recent, compania a atins o piatră de hotar cheie în dezvoltarea sistemului de conducere autonom al mașinii, au spus oameni familiarizați cu situația. Apple crede că a finalizat o mare parte din lucrările de bază la procesorul pe care intenționează să îl livreze în cele din urmă în prima generație a mașinii.

Cipul a fost proiectat de grupul de inginerie al companiei, care a conceput procesoarele pentru iPhone, iPad și Mac, mai degrabă decât în ​​cadrul echipei auto în sine. De altfel, acesta este cea mai avansată componentă pe care Apple a dezvoltat-o ​​intern și este alcătuit în principal din procesoare neuronale care pot gestiona inteligența artificială necesară conducerii autonome. Capacitățile cipului înseamnă că va funcționa la cald și va necesita probabil dezvoltarea unui sistem de răcire sofisticat.

Chiar și cu progresele recente, crearea unei mașini complet autonome până în 2025 este văzută ca foarte agresivă în cadrul Apple. Unii oameni din cadrul Proiectului Titan sunt sceptici în ceea ce privește cronologia.