Adevăratul motiv pentru care unii oameni cred în teoria conspirației: ce spun psihologii

de: Iulia Kelt
30 11. 2021

Trăim în „epoca teoriei conspirației”, cea în care din ce în ce mai mulți oameni sunt predispuși să creadă tot ce aud, ba chiar să inventeze, la rândul lor, alte teorii din domeniul senzaționalului. Care este motivul pentru care acest fenomen este atât de răspândit?

Teoria conspirației nu este un fenomen chiar atât de nou, pe cât s-ar putea crede. Cu toate astea, el a devenit mult mai popular în epoca modernă, în care internetul nu lipsește aproape nimănui. Astfel, viteza cu care se pot răspândi anumite informații false poate deveni amețitoare.

Psihologii au încercat să afle care este motivul pentru care unii oameni sunt predispuși să creadă în teoria conspirației

De-a lungul timpului, oamenii au presupus fel de fel de lucruri. S-a insinuat că omul nu ar fi ajuns niciodată pe Lună, că rețeaua 5G ar provoca complicații, iar mai nou, că vaccinurile anti-Covid ar conține microcipuri prin care Bill Gates ar intenționa să ne controleze mințile. Firește, acestea sunt doar câteva dintre teoriile conspirației, ale ultimei perioade, totul culminând cu cea în care adepții mișcării QAnon (susținătorii lui Donald Trump) au așteptat întoarcerea lui JFK, în Dallas.

Conform cercetătorilor, oamenii care sunt predispuși să creadă în astfel de teorii ale conspirației ar simți nevoia de a fi unici. În realitate, așa cum era de așteptat,  se creează efectul invers, adică cel de turmă.

„Aceste studii sugerează că teoriile conspirației pot servi dorinței oamenilor de a fi unici, evidențiind o bază motivațională a credinței conspirației”, a spus echipa de cercetători, condusă de Anthony Lantian – Universitatea Grenoble Alps, din Franța.

Psihologii au pus la cale trei experimente distincte prin care au descoperit că oamenii care voiau să fie unici erau mult mai predispuși să creadă și să susțină teoriile conspirației. Ei au descoperit, de asemenea, că atunci când le spui oamenilor că o anumită teorie este crezută de un segment mai mic al populației, are șanse mult mai mari de a fi adoptată, tocmai din pricina nevoii de unicitate a unor oameni.