27 nov. 2021 | 09:31

Secretul craterelor de pe Lună, dezvăluit. Ce legătură au găurile negre

ACTUALITATE
Secretul craterelor de pe Lună, dezvăluit. Ce legătură au găurile negre

O echipă de cercetători afirmă că Luna este presărată cu cratere formate din cauza găurilor negre în miniatură și ar putea dezvălui câteva descoperiri inovatoare asupra materiei întunecate. Iată ce dezvăluie acest lucru despre Lună.

Oamenii de știință, care au publicat o lucrare cu descoperirile lor în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cred că grămezi de găuri negre de mărimea unui atom s-au format la scurt timp după Big Bang. Pe măsură ce aceste obiecte hiper-dense au călătorit prin cosmos, au început să se răspândească și probabil au ajuns în sistemul nostru solar, unde susțin că probabil au perforat Luna.

Craterele de pe Lună ar avea o explicație

Autorii studiului adaugă că aceste mini-găuri negre probabil s-au lovit și de alte corpuri cerești, inclusiv de Pământ. Din cauza atmosferei subțiri a Lunii, totuși, aceasta nu a fost la fel de bine protejată împotriva coliziunilor ca planeta noastră.

„În principiu, nu există nimic special la Lună – singurul motiv pentru care invocăm Luna este pentru că este bine studiată”, a declarat pentru CNET Almog Yalinewich, fizician la Institutul Canadian pentru Astrofizică Teoretică și coautor al lucrării. „Unele dintre lunile lui Neptun și Jupiter sau Mercur ar putea fi candidați buni”.

Autorii lucrării cred că dovezile acestor găuri negre miniaturale ar putea arunca lumină asupra materiei întunecate, chestiunea evazivă despre care mulți fizicieni cred că reprezintă majoritatea materiei din univers.

Unii oameni de știință cred că materia întunecată este formată din „găuri negre formate din fluctuațiile de densitate din universul timpuriu”, potrivit lucrării. Ca atare, dacă mini-găurile negre de la începutul universului au perforat Luna, ar fi putut lăsa în urmă dovezi ale materiei întunecate. De asemenea, ar fi alterat proprietățile oricărei materii ușoare cu care au intrat în contact.

„Ați putea căuta praf din diferite faze de cuarț și silicați pe care nu le-ați putea produce altfel”, a declarat Matt Caplan, profesor asistent de fizică la Universitatea de Stat din Illinois și coautor al studiului, pentru CNET.

Cercetătorii cred că viitoarele misiuni cu echipaj pe Lună, cum ar fi viitorul program Artemis al NASA, le vor permite să găsească și să studieze aceste cratere. Și, în cele din urmă, să arunce lumină asupra naturii misterioase a materiei întunecate.