Universul paralel al ieftinirii alimentelor în România: argumentele șocante ale ministrului Economiei

de: Alexandru Puiu
28 04. 2020

Dacă ai mers la cumpărături în ultimele săptămâni, ai văzut, fără să te chinui foarte mult, că a crescut prețul ”coșului zilnic” cu alimente și bunuri de larg consum. Cu toate acestea, Virgil Popescu are altă opinie.

Deoarece se pare că mergi la piață cu opinii, nu cu bani reali pe care s-ar putea să nu-i ai, ministrul Economiei a început de ieri să insiste pe o ieftinire a alimentelor de la raft și a bunurilor de larg consum. Afirmațiile nu par să fie ancorate în realitatea în care trăim, ci, mai degrabă să se bazeze pe modul în care oficialul vede lucrurile. În timp ce mulți români sunt convinși că vor rămâne fără bani în buzunare, Virgil Popescu ”consideră” că putem asista la ieftiniri.

„Nu văd de ce ar trebui să crească preţurile la raft. Preţul utilităţilor eu îl văd că este în continuă scădere, preţul energiei electrice şi al gazelor naturale este în scădere. Nu văd de ce preţul alimentelor la raft sau preţurile bunurilor de larg consum să fie în creştere. Eu cred, din contră, că putem asista la ieftiniri tocmai pentru faptul că lumea consumă mai puţin, iar oferta este mai mare decât cererea. Este o regulă firească de piaţă: când oferta este mai mare decât cererea, preţurile să fie sub control, ba mai mult, să scadă. Eu cred că apetitul pentru consum al românilor va fi într-o perioadă de timp, pe termen scurt, uşor limitat. Şi asta nu cred că va pune o presiune pe preţ ca să crească”, a afirmat Virgil Popescu, la Realitatea Plus, întrebat dacă ne putem aştepta la preţuri mai mari la raft după relaxarea măsurilor de carantină.

Până și pentru prețurile absurde la măștile de protecție, ministrul are o explicație și o notă optimistă. „A fost o perioadă de speculaţie la început. Cererea a fost mai mare decât oferta şi, atunci, cei care aveau măşti la dispoziţie le-au vândut la preţuri foarte mari, dar eu cred că, în momentul de faţă, lucrurile s-au reglat”, a mai spus ministrul Economiei.

Una peste alta, ministrul Economiei pare să fie cel mai optimist român în această perioadă. Până și penuria de măști este rezolvată în proporție de sută la sută, din punctul său de vedere. „Avem mai mulţi producători români, cred că vreo patru sau cinci care şi-au instalat deja echipamente automate – şi aici vorbesc de echipamente profesionale care produc sute de mii de măşti pe zi. Odată cu instalarea acestor capabilităţi de producţie interne şi cu importurile care au venit în continuare, cred că oferta va fi mai mare decât cererea şi nu vom avea probleme cu aprovizionarea de măşti”, a mai spus Virgil Popescu.