Cât de tare s-au scumpit alimentele în prima lună de criză medicală

Cât de tare s-au scumpit alimentele în prima lună de criză medicală
Sursa foto: Марьян Блан / Unsplash

Printre alte efecte egative, criza cauzată de pandemie a venit, în același timp, și cu o scumpire de alimente la care poate nu te așteptai.

În luna martie, față de februarie, ai plătit ceva mai mult pe mâncare: prețurile au ajuns să fie mai mari cu 1,46%, potrivit HotNews. Asta înseamnă că, o persoană care a cheltuit 1.000 de lei pe mâncare în luna februarie, pentru a cumpăra aceeași cantitate de alimente în luna martie îi mai trebuiau încă 14,6 lei.

Totuși, depinde și ce anume cumpără fiecare, pentru că această scumpire a fost mai mare pentru anumite alimente.

Cea mai mare creștere pare să se vadă în cazul cartofilor. Prețul acestora a crescut cu 8,74%. Și fructele proaspete au devenit mai scumpe în luna martie cu 5,22%, dintre care doar citricele s-au scumpit cu 2,93%.

Și prețul plătit pentru alte produse a crescut în martie: se poate observa o scumpire a conservelor din carne cu 1,26%, a brânzei cu 1,02%, a făinei cu 1,79% și a pâinii cu 0,98%.

Dintre produsele alimentare, a scăzut doar prețul la ouă: plătești cu 1,7% mai puțin pentru acestea.

Criza a venit și cu o scumpire: cât plătești mai mult pe alimente, produse și servicii

Pe zona de produse nealimentare, prețurile au scăzut cu 0,09%, în martie, comparativ cu luna februarie. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la combustibili: vorbim de un preț mai mic cu 2,64%.

În rest au fost creșteri de până într-un procent, cu excepția tutunului și țigărilor, de 2,01%. Cărțile a urcat cu 0,97%, aragazele cu 0,24%, frigiderele și mașinile de spălat cu 0,17%, autoturismele si piesele de schimb cu 0,54%.

Nu s-a înregistrat doar o scumpire la alimente sau alte produse, ci și serviciile au necesitat mai mulți bani în martie: prețurile au urcat cu 0,35%. Prețul serviciilor poștale a urcat cu 4,64%, al celor de telefonie cu 0,91%, îngrijire medicală cu 0,56%.

Cele mai mari scăderi au fost la transportul aerian de 11,62% și la cel interurban de 0,3%.

Potrivit datelor obținute de la Institutul Național de Statistică, lucrurile stau mult mai diferit decât luna martie 2019. Datele ne arată că, dacă în martie 2019 o persoană cheltuia 1.000 lei pe mâncare, în martie 2020 mai trebuia să celtuie încă 51 de lei. Asta înseamnă că prețurile au urcat cu 5,11%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Hotnews