Tratamentul care ar putea eradica gripa. Rezolvă cea mai mare problemă a vaccinului

de: Ozana Mazilu
17 12. 2020

S-ar putea să fi fost umbrită anul acesta din cauza pandemiei de Covid, dar gripa sezonieră este încă o problemă uriașă și un pericol grav pentru sănătata a milioane de oameni în fiecare an. Virusul gripal în continuă evoluție ia sute de mii de vieți anual, în întreaga lume.

În momentul actual, cea mai bună apărare împotriva gripei este vaccinul anual antigripal. Vaccinurile pot fi incredibil de utile, dar nu toată lumea are ocazia să obțină unul și mulți oameni pur și simplu aleg să nu o facă.

Cercetătorii au dezvoltat  o moleculă sintetică capabilă să distrugă virusul care dă gripa, ceea ce poate duce la un tratament eficient

Mai mult decât atât, eficacitatea vaccinurilor poate varia foarte mult de la an la an, ceea ce duce ca uneori gripa să fie deosebit de mortală pentru cei care sunt expuși riscului. Dar datorită unei noi descoperiri de laborator, toate acestea s-ar putea schimba.

O echipa de cercetători, formată din oameni de știință atât din EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) Supramolecular Nano-materials and Interfaces Laboratory, cât și din departamentulde Microbiologie și Medicină Moleculară al Universității din Geneva, a inventat noua moleculă care ucide virusul care cauzează gripa. Lucrarea, care a fost publicată în revista Advanced Science, nu a produs un medicament propriu-zis, ci pune bazele medicamentelor care se pot crea în viitor pe baza acestei descoperiri.

Vaccinurile antigripale încearcă să prevină răspândirea virusului, dar trebuie actualizate anual și uneori nu sunt foarte eficiente

„Cu virusul gripal, riscul unei pandemii este mare”, spune Francesco Stellacci, coautor al cercetării, într-un comunicat. “Oamenii de știință trebuie să actualizeze vaccinul în fiecare an, deoarece tulpina suferă mutații, iar uneori vaccinul se dovedește a fi mai puțin eficient. Deci, ar fi bine să aveți și antivirale care ar putea limita efectele infecției pe scară largă”.

Într-adevăr, este adesea chestiune de noroc când vine vorba dacă vaccinul antigripal cu care vin cercetătorii va preveni sau nu infecția și, uneori, mutațiile pot duce la o nouă tulpină a virusului care se răspândește rapid, ceea ce face ca vaccinurile anterioare să fie practic inutile.

„Până când pacienții caută tratament medical, este adesea prea târziu”, spune Stellacci. „În plus, pentru ca antiviralele să funcționeze, trebuie să fie virulicide – adică trebuie să inhibe ireversibil infecțiozitatea virală. Dar acum nu este cazul”.

În viitor, această moleculă virulicidă ar putea deveni o parte importantă a unei abordări de tratament pentru vindecarea gripei sezoniere și aducerea simptomelor sub control mult mai rapid. În cele din urmă, ar putea salva multe vieți.