25 nov. 2020 | 06:50

Vaccinul anti-gripal versus vaccinul anti-Covid-19, care este mai eficient și ce înseamnă asta

ACTUALITATE
Vaccinul anti-gripal versus vaccinul anti-Covid-19, care este mai eficient și ce înseamnă asta

Românii sunt printre cei mai reticenți din lume când vine vorba de a se vaccina împotriva noului coronavirus. Singura șansă accesarea de informații corecte și adevărate pe marginea acestui subiect.

Hotnews a început o campanie de informare pe marginea noului coronavirus, în colaborare cu mai mulți experți epidemiologi. Datele obținute în acest efort de informare vor fi oferite zilnic sub forma unei serii de materiale intitulate 26 de întrebări despre vaccinul anti-Covid-19. Pentru a fi mai ușor de parcurs, răspunsurile arzătoare vor fi servite în 25 de clipuri de câte un minut.

Românii au foarte multe întrebări legate de vaccinuri. Aproape jumătate sunt foarte reticenți și nu s-ar vaccina sub nicio formă. Alții vor, pur și simplu, să afle cât mai multe informații pe marginea acestui subiect pentru a luat o decizie informată.

Prima întrebare vizează rata de eficiență de 95% promovată pentru vaccinul anti-Covid-19. Ce înseamnă ea și cum se compară cu rata vaccinului anual împotriva gripei sezoniere. „O eficiență de 95% înseamnă că vaccinul induce o imunitate, o protecție la 95% dintre persoanele vaccinate. Ca să fac o paralelă, sunt vaccinuri care conferă o protecție de 80-85% pentru că un procent de 10-15% dintre cei vaccinați sunt non-respondenți, nu răspund la vaccinuri din motive fiziologice sau din motive patologice. Faptul că acest vaccin induce protecție la 95% dintre persoanele vaccinate arată că este vorba despre un vaccin excepțional, de un vaccin foarte bun din punct de vedere imunogen.”, a explicat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

În ceea ce privește vaccinul gripal, pe care mulți dintre noi și-l fac în fiecare an, acela este mult mai puțin eficient. ”O eficiență, în general, de 80%, deci undeva inferioară, să spunem, eficienței acestui vaccin anti-Covid.”, a adăugat epidemiologul. Rămâne să vedem cât de mare va fi scandalul în jurul vaccinării în următoarele săptămâni și luni, când vor ajunge primele doze de vaccin în țara noastră.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele