Gripă sau coronavirus: simptomele care fac diferența și te ajută să știi ce urmează

Gripă sau coronavirus: simptomele care fac diferența și te ajută să știi ce urmează

Sindromul gripei a început. Deși distanțarea și masca te-ar putea proteja de o eventuală infecție, ar fi bine să înțelegi cum se compară cu noul coronavirus.

În aceste zile, ai ieșit un pic afară, te-a luat frigul și începi să tușești. S-ar putea să-ți curgă nasul, poate să te doară și un pic în gât. Cum știi dacă ai gripă, o banală răceală sau ai început să te confrunți cu noul coronavirus. Pornind de la această situație cât se poate de actuală, jurnaliștii Die Welt au agregat cele mai recente descoperiri științifice cu privire la simptomatica specifică fiecărei afecțiuni pentru a da o mână de ajutor atât celor mai relaxați, cât și panicaților dintre noi.

Toamna vine la pachet cu zile reci și umede, care, pentru mulți oameni, înseamnă răceli și infecții gripale. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), virusurile gripale ce cauzează gripa circulă între începutul lunii octombrie și mijlocul lunii mai. Anul acesta se adaugă pandemia de coronavirus. În încercare de a face diferența între gripă și o infecție cu Covid-19, situația este destul de complicată, deoarece simptomatica este similară.

Nu ajută nici faptul că simptomatica specifică noului coronavirus variază semnificativ de la un caz la altul. În urmă cu două săptămâni, un pacient a fost adus la Urgențe în cadrul spitalului universitar Berlin Charité pentru că a prezentat „simptome neurologice”. A avut parte de un test pentru depistarea coronavirusului și a ieșit pozitiv. RKI a publicat o listă a simptomelor și recurența lor.

Trecând însă peste cazurile excepționale, cele mai frecvente semne ale Covid-19 sunt tuse (45% din cazurile înregistrate) și febră (38% din cazuri). În plus, unii pacienți au, de asemenea, secreții nazale (20%) și alții experimentează o pierdere a mirosului și a gustului (15%).

Dincolo de cele menționate mai sus, tusea bruscă și febra, precum și slăbiciune corporală generală, sunt tipice pentru ambele boli. Durerile de gât, de cap și de corp, precum și secrețiile nazale ar fi raportate mult mai frecvent la pacienții cu gripă, în timp ce pierderea mirosului și a gustului ar apărea mai des la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Comparativ cu acestea, simptomele tipice răcelilor obișnuite, cum ar fi durerea în gât, secrețiile nazale, epuizarea și durerea de cap, apar de obicei într-o manieră ascendentă, pe parcursul mai multor zile. În consecință, te simți rău, dar nu la fel de epuizat ca în cazul unei gripe. Cu alte cuvinte, este important să fii atent dacă te trezești cu simptomele peste noapte sau le simți venind pe parcursul mai multor zile.

Dacă ești în dilemă între gripă și coronavirus, mai bine consulți un medic. Pacienții infectați cu coronavirus prezintă tablouri clinice mai severe decât pacienții cu gripă. Acesta este rezultatul unui studiu RKI publicat în urmă cu câteva zile. În medie, pacienții care au contractat coronavirus au stat internați un timp mai îndelungat și au necesitat mai des să se afle în unitatea de terapie intensivă. 22% dintre pacienții cu Covid-19 și doar 14% dintre pacienții cu gripă au necesitat ventilație artificială.

Pe de altă parte, cea mai mare diferență între gripă și coronavirus este că împotriva gripei sezoniere te poți vaccina.