Toți cei care au card bancar trebuie să știe asta. Greșeala pe care o fac toți românii

de: Ozana Mazilu
14 10. 2020

Specialiști din întreaga lume încearcă să afle exact care este durata după care noul coronavirus nu mai este prezent pe diferite suprafețe. Conform specialiștilor australieni, noul virus poate rezista până la 28 de zile pe suprafețe. Care este legătura cu cardurile bancare?

Așadar, s-a spus că banii sunt principalii transmițători ai virusului, așa că oamenilor le-a fost recomandat să folosească mai mult cardurile bancare. Astfel, ei evită să atingă bancnotele pe care au pus mâna atâtea alte personae înaintea lor.

Însă există și un dezavantaj al folosirii cardurilor bancare. Unele voci spun că băncile încearcă să-i manipuleze pe oameni, ca să-și poată încasa comisioanele din tranzacțiile efectuate cu cardul.

În plus, o altă teorie ar fi că băncile câștigă sume uriașe din comisioane în această perioadă de pandemie, iar toate tranzacțiile cu cardul sunt ușor de monitorizat de toate serviciile. Astfel, folosind des cardul, românii le oferă instituțiilor de forță acces la toate cheltuielile lor.

Cardurile bancare nu sunt așa sigure precum credeam

Și totuși, românii trebuie să știe că virusul poate rămâne activ săptămâni întregi și pe cardurile bancare. Cel puțin asta a constatat cel mai performant laborator de biosecuritate al Australiei. Studiul atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce manipularea cardurilor bancare sau a banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare, scrie Bloomberg.

Reamintim că, cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este „extrem de puternic”, reușind să supraviețuiască la temperatura camerei (20 de grade Celsius) timp de 28 de zile pe suprafețe line precum ecranele telefoanelor mobile sau bancnotele de plastic, în timp ce durata de supraviețuire a virusului gripal este de 17 zile.

În schimb, virusul supraviețuiește mai puțin de o zi pe unele suprafețe dacă temperatura este de 40 de grade, potrivit unui studiu publicat în Virology Journal. Astfel, aceste cercetări aduc noi dovezi că noul coronavirus supraviețuiește mai mult pe vreme rece, făcându-l mai greu de controlat iarna decât vara.

În același timp, coronavirusul are tendința de a rezista mai bine pe suprafețe fine, lipsite de asperități, cum sunt cardurile, comparativ cu cele mai aspre, cum ar fi bumbacul.

Ecranele telefoanelor mobile, bancomatele, cardurile, automatele de plată de la supermarketuri, punctele de check-in din aeroporturi sunt astfel de obiecte care sunt atinse frecvent de mai multe persoane și care nu sunt dezinfectate în mod regulat. Ele pot reprezenta un risc de infectare cu SARS-CoV-2, arată cercetătorii.

Astfel, trebuie să fim atenți și în supermarketuri, chiar dacă plătim cu cardurile bancare, să încercăm să atingem cât mai puține produse și să stăm la distanță cât de mult putem.