Noi detalii despre coronavirus: cât rezistă virusul pe telefoane și bancnote, comparativ cu gripa

Noi detalii despre coronavirus: cât rezistă virusul pe telefoane și bancnote, comparativ cu gripa

Cei mai mulți oameni au renunțat să-și mai igienizeze obiectele cu care intră în casă, cum probabil făceau la începutul pandemiei, dar un nou studiu atrage atenția asupra riscurilor.

Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință au realizat că virusul SARS-CoV-2 rezistă pe o varietate foarte mare de suprafețe. La momentul respectiv, detaliile erau destul de vagi, dar știam că rezistă mai mult pe suprafețe lucioase, precum sticlă sau ecrane de telefon. În același timp, era destul de clar că nivelul de rezistență scade în cazul cartonului, hârtiei sau materialelor poroase.

Un nou studiu publicat de BBC asociază niște cifre clare rezistenței virusului pe diverse suprafețe. Atrage atenția că, atunci când vine vorba de bancnote, ecranele telefoane sau suprafețele din oțel inoxidabil, coronavirus rezistă 28 de zile.

Acestea sunt concluziile Agenției Naționale de Știință din Australia, ideea de bază fiind una cât se poate de simplă. Virusul poate supraviețui pe suprafețe mai mult timp decât s-a crezut anterior.

Cu toate aceste descoperiri însă, oamenii de știință sunt în continuare de părere că, cel mai adesea, virusul se transmite prin tuse, strănut și vorbit. Dar experții spun că poate să se răspândească și particulele de aer, precum și prin suprafețe precum metal sau plastic.

Noul studiu al australienilor a ajuns la concluzii semnificativ mai grave decât valorile care erau vehiculate în trecut pentru circumstanțe similare. În urmă cu ceva timp, un studiu menționa 2-3 zile pentru rezistența virusului pe bancnote și sticlă, până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Discrepanțele majore între rezultate ar putea veni și de la faptul că virusul a suferit modificări între momentul actual și perioada primelor teste pe acest subiect. Cel mai nou studiu de la Agenția CSIRO a Australiei a descoperit că virusul era ”foarte puternic”, supraviețuind 28 de zile pe suprafețe fine precum sticla ecranului telefonului, dar și pe bancnotele din plastic și hîrtie, când sunt păstrate la 20 de grade Celsius, care este temperatura camerei.

Pentru comparație, în exact aceleași circumstanțe, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile. Toate experimentele au fost făcute în întuneric, deoarece s-a dovedit de mai multe ori că razele UV sunt foarte eficiente în uciderea virusului.