Thunderbolt 4, detaliat oficial: portul care va revoluționa PC-ul și ce conectezi la el

de: Alexandru Puiu
10 07. 2020

Thunderbolt 4 este următorul standard în materie de comunicații cu fir dezvoltat de Intel. Comparativ cu Thunderbolt 3, schimbările sunt revoluționare, dar un aspect important a rămas neschimbat.

În luna ianuarie, Intel a anunțat cu surle și trâmbițe Thunderbolt 4. La momentul respectiv, foarte mulți au rămas stupefiați de unul dintre puținele detalii care au fost făcute publice în acel preview. Thunderbolt 4 nu este mai rapid decât Thunderbolt 3 când vine vorba de rata brută de transfer.

Acum, printr-un nou comunicat, un clip video și câteva prezentări, avem toate detalii despre Thunderbolt 4 și înțelegem de ce va deveni standard în industrie mai repede decât te aștepți. În primul rând, Thunderbolt 4 va fi compatibil cu USB4 și ambele standarde de comunicații își vor face debutul pe viitoare platformă Tiger Lake, ce urmează să fie lansată înainte de finele anului.

USB4 suportă un trafic de date de 20 Gbps, dar cu hardware-ul potrivit, poate sări și până la 40 Gbps. Aceasta din urmă este valoarea care pune noul standard Universal Serial Bus pe aceeași linie cu Thunderbolt 4. Ca referință, USB4 este construit la bază pe specificațiile Thunderbolt 3.

Tot ce ai conectat pe Thunderbolt 3 merge conectat și pe Thunderbolt 4, cu mențiunea că noul standard poate să trimită conținut video 4K pe două monitoare sau 8K pe un singur monitor. Poate oferi o conexiune constantă PCIe de 32Gbps, perfectă pentru o placă video externă. În plus, facilitează un transfer energetic de până la 100W, ca să poată încărca laptopuri puternice dintr-un monitor, de exemplu.

Nu vor lipsi nici dock-urile cu Thunderbolt 4, iar acestea sunt suportate nativ cu până la 4 porturi, unul pentru a emite semnal dinspre un laptop sau desktop și trei pentru ca sistemul respectiv să primească semnal de la perifericele conectate. În plus, acele periferice vor putea să trezească sistemul din standby. Amatorii de securitate sporită vor aprecia protejarea accesului direct la memoria hardware (DMA Protection).

În mod previzibil, standardul Thunderbolt 4 este gratuit pentru a fi implementat de către diverși producători, dar va fi necesară plata unei licențe pentru numele și sigla noii interfețe.