Această terapie promite să distrugă tumorile din interiorul corpului

de: Paula Artin
24 11. 2020

O nouă terapie împotriva cancerului de sân care promite să distrugă tumorile din interiorul corpului a fost dezvoltată la Wroclaw în Polonia.

Tehnologia ar putea elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale dureroase – și a câștigat deja cel mai înalt premiu UE, Innovation Radar Prize.

Cum funcționează noua terapie?

Terapia este cunoscută sub numele de Nanocargo și implică injectarea de nanoparticule direct într-o tumoare.

Dr. Joanna Bauer este șefa echipei care a dezvoltat terapia în cadrul unui proiect UE, la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wroclaw.

“Vedem aici celule canceroase. Cele verzi sunt celulele pe care vrem să le ucidem. Toate sunt vii deocamdată. Puteți vedea aici că după 20 de minute există din ce în ce mai puține dintre aceste celule vii. Și, în cele din urmă, după 30 de minute, cu aplicarea nanoparticulelor noastre, nu mai avem deloc celule vii”, a explicat aceasta în timpul unei demonstrații.

Un experiment cu un flacon care conține mii de nanoparticule a permis observarea efectului pe care îl are acest nou tratament.

În interiorul corpului, nanoparticulele ar fi încălzite atât de laser, cât și de un câmp magnetic. Căldura este cea care ucide celulele canceroase. În același timp, medicamentele pentru chimioterapie sunt eliberate din nanoparticule chiar în interiorul tumorii.

“Deci, avem un miez care este magnetic și care reacționează cu câmpul magnetic. Afară există o înveliș metalic suplimentar care este provocat cu laserul. În plus, am atașat și medicamentul dedicat, care este utilizat în timpul chimioterapiei obișnuite pentru cancerul de sân obișnuit”, a explicat dr. Bauer.

Premiul UE, radar pentru inovare

Nanocargo a fost creat în colaborare cu Dr Nanasaheb Thorat, un academician Marie Sklodowska-Curie de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wrocław.

Împreună cu colegii săi polonezi, acesta a primit premiul UE, Innovation Radar Prize.

“Terapia existentă împotriva cancerului nu este vizată, medicamentele merg peste tot în corp. Abordarea noastră este foarte specifică, vizată și centrată doar pe tumoare, nu pe celelalte părți ale corpului”, a explicat dr. Thorat.

“Premiul Radar pentru Inovație îmi oferă o mare oportunitate și un moment mândru de a transfera știința de bază sau ideile mele în tehnologiile lumii reale”.

Pentru Joanna Bauer, premiul reprezintă un impuls semnificativ pentru o nouă terapie promițătoare.

“Suntem încântați de marea apreciere a muncii noastre, dar mai presus de toate suntem încântați că această tehnologie pe care am dezvoltat-o poate ajuta femeile în viitor. Acesta este cea mai important lucru pentru noi”, a adăugat ea.

Deocamdată, echipa se întoarce în laborator, lucrând pentru a defini doza perfectă de Nanocargo pentru a trata diferite tipuri de tumori și a minimiza efectele secundare înainte de a trece la studiile clinice.