Tehnologia de care vom avea nevoie după ridicarea restricțiilor în România

de: Teodora Tudosie
27 04. 2020

După 15 mai, când restricțiile se vor relaxa, anumite reguli cu privire la distanțarea socială vor trebui să fie respectate în continuare.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din data de 15 mai restricțiile de circulație se vor relaxa. Totuși, asta nu înseamnă că nu va mai trebui să respectăm nicio regulă. Pentru a împiedica răspândirea virusului, va trebui să purtăm mască de protecție, dar și să respectăm regulile de distanțare socială.

Pentru a ne asigura că regulile sunt respectate, inteligena artificială ar putea fi o soluție eficientă.

Mai multe magazine și firme în care angajații își desfășoară activitatea din SUA, dornice să evite răspândirea noului coronavirus, dotează camerele de securitate cu software de inteligență artificială. Acesta ar poate urmări dacă normele de sănătate sunt respectate, inclusiv distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție. Tehnologia ar putea să fie extrem de utilă și în România, mai ales după relaxarea restricțiilor.

Potrivit mai multor companii, acest software va fi crucial pentru a ține locurile publice accesibile publicului. Acest lucru le va permite să arate nu numai lucrătorilor și clienților, dar și autorităților de reglementare, că monitorizează și aplică practicile sigure necesare.

Cât de utilă va fi inteligența artificială pentru a vedea dacă oamenii respectă distanțarea socială

Publicația Reuters a discutat cu 16 companii care pot oferi astfel de servicii. Sistemele acestora pot produce serii de rapoarte zilnice, iar acestea pot fi folosite de administratori pentru a corecta problemele recurente, dar și pentru a documenta dacă oamenii se conformează sau nu.

Potrivit clienților care folosesc tehonologia, un alt avantaj ar fi și faptul că sistemul este mai ieftin decât angajarea unor persoane care să se asigure că regulile privind distanțarea socială sunt respectate. Folosirea tehnologiei ar costa undeva la 1.000 de dolari pe an.

Calcularea distanței dintre oameni și detectarea obiectelor, cum ar fi măștile de protecție, sunt toate noi utilizări ale sistemelor. Unele startup-uri promit chiar că vor putea detecta chiar și strănutul și tusea, deși acest lucru este privit cu scepticism de experți.