Dezastrul prin care ar putea trece și România după 15 mai: ce se poate întâmpla după relaxarea restricțiilor

Dezastrul prin care ar putea trece și România după 15 mai: ce se poate întâmpla după relaxarea restricțiilor

Câteva țări europene au anunțat că vor relaxa restricțiile impuse pe perioada pandemiei și vor încerca să readucă lucrurile la normal. Numai că o astfel de decizie, dacă e prea bruscă, poate avea consecințe dezastruoase. Scenariile sunt dintre cele mai pesimiste.

Pe internet circulă, în această perioadă, o serie de glume și filmulețe legate de data de 15 mai. E data de la care președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles că va ridica starea de urgență și se va începe, treptat, relaxarea restricțiilor. Numai că planul trebuie foarte bine gândit.

Sigur că lumea așteaptă acel moment, iar glumele la care făceam referire sunt  construite cam după același model: în 16 mai, toată lumea va ieși afară. Numai că nu va fi deloc așa, iar autoritățile de la București au spus că nu se va întâmpla totul peste noapte. De fapt, recomandările de la București sunt în linie cu ceea ce spun specialiștii din toată lumea.

Relaxarea prea bruscă a restricțiilor ar putea duce, de fapt, la un dezastru. Cercetătorii de la MIT, spre exemplu, s-au folosit de inteligența artificială pentru a prezice ce s-ar putea întâmpla după momentul în care măsurile de distanțare socială sunt relaxate.

Iar scenariul e catastrofal.

Ce s-ar putea întâmpla după relaxarea restricțiilor, inclusiv în România

Sistemele de la MIT, care folosesc inteligența artificială, au prezis un dezastru dacă relaxarea măsurilor se face brusc și nu treptat. Cercetătorii care au pus la treabă aceste sisteme susțin că s-ar putea repeta situația din Singapore, acolo unde autoritățile reușiseră să aplatizeze curba, au relaxat măsurile și, imediat, cazurile au început din nou să se înmulțească.

În cercetarea celor de la MIT au fost introduce spre analiză datele publice din Wuhan, Italia, Coreea de Sud și Statele Unite. Astfel, previziunile făcute de AI au fost extrem de apropiate de cele întâmplate în mod real. Așa s-a mers mai departe și s-a încercat prezicerea situației de după relaxarea restricțiilor.

Deși nimeni nu poate spune 100% că acest dezastru va apărea, experiențele altor țări ar putea arăta că, de fapt, sistemele de inteligență artificială au o acuratețe a datelor de luat în seamă. Mai ales că, peste tot în lume, s-a demonstrat că distanțarea socială și luarea unor măsuri drastice precum închiderea școlilor și a localurilor poate opri răspândirea virusului.

Aceste măsuri trebuie, așadar, ridicate treptat și este ceea ce recomandă și autoritățile de la București.

Așadar, ai putea vedea ziua de 16 mai drept ziua în care totul revine la normal. Dar nu e deloc așa. E adevărat că nu vei mai avea nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși afară, dar asta nu înseamnă că e recomandat să faci acest lucru. 

Mai ales că multe business-uri vor mai rămâne închise o perioadă. Dacă lucrurile nu sunt făcute cu pași mici, atunci distanțarea socială de până acum a fost în zadar, pentru că numărul persoanelor care vor fi infectate cu coronavirus va urca vertiginos, sistemul medical poate colapsa, iar asta înseamnă un număr mare de decese în rândul populației.