10 mart. 2020 | 13:50

Cum îți vor schimba viața 5G și inteligența artificială încă din 2020

ACTUALITATE
Cum îți vor schimba viața 5G și inteligența artificială încă din 2020

Sistemele de inteligență artificială sunt omniprezente în diverse ramuri economice. Dar 2020 va fi cu adevărat schimbarea pe care o aștepți de multă vreme. Mai ales datorită tehnologiei 5G.

Anul 2020 va fi anul schimbării tehnologice din multe puncte de vedere, susțin analiștii. Se așteaptă câteva „revoluții” în zona asta, pe mai multe paliere. Cu alte cuvinte, vei avea dispozitive mult mai inteligente și mult mai performante, dar nu se va rezuma totul doar la asta.

Industriile, indiferent de domeniu, se vor digitaliza. Asta înseamnă pentru tine, în calitate de consumator, servicii mai bune și produse care vor redesena multe business-uri. Cei de la Deloitte au realizat o analiză pentru a știi la ce să te aștepți de la anul acesta.

Chiar dacă începutul lui 2020 e umbrit de epidemia de coronavirus, lucrurile ar putea reveni la normal în următoarea perioadă. Anul acesta, potrivit Deloitte, va fi marcat de cipurile cu inteligență artificială, dar și de tehnologia 5G. Au fost investite sume uriașe și cei care au pornit aceaste „revoluții” vor vrea să le ducă la final.

Cu crize precum cea legată de coronavirus va fi mai greu, e adevărat. Dar nu imposibil.

Inteligența artificială și 5G, motoarele anului 2020

Analiștii afirmă că peste 750 de milioane de cipuri cu inteligență artificială vor fi încorporate în dispozitive mobile. Sigur că le vei găsi, cel mai probabil, pe telefoanele premium ce au fost sau urmează să fie lansate. Acestea vor genera un venit global estimat la 2,6 miliarde de dolari.

Piața telefoanelor e de așteptat să-și revină în 2020. Vânzarea de telefoane va fi de aproximativ 1,56 de miliarde de unități, contribuind la o piață de 484 de miliarde de dolari, potrivit studiului, în revenire după anul trecut. Cifrele arată că 2019 a adus o scădere cu 2,5% față de anul anterior pe acest segment.

Cipurile AI vor redefini totul:  pot îndeplini sau accelera unele funcții care implică machine learning și care asigură o gamă largă de funcționalități precum biometrie, detectare și recunoaștere facială. Mai mult, se vor dovedi extrem de eficiente în orice este legat de realitatea augmentată și virtuală, filtre de imagine, recunoaștere și asistență vocală, traduceri și îmbunătățirea calității fotografiilor făcute de camerele telefoanelor mobile.

Mai mult, îți vei reduce dependența față de internet. Asta pentru că, odată cu utilizarea cipurilor AI, nu vei avea mereu nevoie de o conexiune permanentă la internet. Cu ajutorul acestor cipuri, dispozitivele vor funcționa mai bine, mai repede și vor consuma mai puțină energie.  De notat că există marii producători din domeniu care au dat tonul: companii precum Samsung, Apple și Huawei folosesc deja procesoare AI.

Ce aduce 5G nou în viața ta

În ceea ce privește rețelele 5G, Deloitte estimează că, până la sfârșitul anului 2020, peste 100 de companii din întreaga lume vor începe testarea rețelelor 5G private, fie prin achiziționarea propriei infrastructuri, pentru a cărei operare vor apela la un operator de telefonie mobilă, fie prin construirea și întreținerea propriei rețele 5G, pentru care vor cumpăra spectru.

În total, aceste peste 100 de companii ar putea investi câteva sute de milioane de dolari în forță de muncă și echipamente.

Rețelele 5G private reprezintă o opțiune pentru companiile foarte mari care doresc să profite de avantajele extraordinare ale tehnologiei 5G – cum ar fi fiabilitatea și viteza mare, latența mică, eficiența energetică și conexiunea wireless pentru trafic de mare densitate – și nu vor să se conecteze la o rețea publică 5G. Aici sunt câțiva jucători care au nevoie de acest lucru: porturile, aeroporturile și alte centre logistice similare vor fi printre primele care vor folosi rețele 5G private.

Roboții nu mai sunt SF

Studiul Deloitte estimează și că, până la sfârșitul anului 2020, vânzările roboților pentru companii vor ajunge la aproape un milion de unități, dintre care peste 50% vor fi utilizați pentru a oferi asistență angajaților în derularea unor activități. Scopul final? – folosirea lor în special pentru cele care nu țin de procesul de fabricație, iar restul vor fi roboți industriali, cu brațe mecanice, folosiți în industriile grele.

De asemenea, studiul estimează că vânzările de roboți industriali vor înregistra o creștere de 10% a numărului de unități în 2020. În prezent, piața de roboți industriali este dominată de China, unde în 2018 s-au vândut 154.000 de unități (36% din cererea globală), țară urmată de Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud.

Cu toate acestea, după numărul de unități vândute, piața roboților este în continuare dominată de segmentul dedicat consumatorilor, care include roboți proiectați pentru sarcini precum aspirarea prafului, tunderea gazonului, curățarea ferestrelor, precum și roboți de divertisment, în principal jucării fabricate în Asia. Din cele aproape 22 de milioane de roboți vânduți la nivel mondial în 2019, 97% au fost dedicați consumatorilor și doar 3% companiilor.

„România urmează tendințele globale (…)Țara noastră ar putea fi printre primele care vor folosi smartphone-uri cu cipuri AI încorporate, având în vedere creșterea pieței locale de dispozitive mobile premium. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură tendințele globale în tehnologie vor fi afectate de coronavirus, ale cărui efecte variază de la anularea evenimentelor importante de specialitate…”, spune Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.