Cât de puternice ar fi tancurile cu laser și de ce nu le avem încă

de: Teodora Tudosie
20 03. 2020

Tancurile sunt acele vehicule blindate care luptă cu inamicii prin foc direct, dar dacă ar fi, în schimb, echipate cu laser?

Spookston, un canal de YouTube care face recenzii unor tancuri reale sau pentru unele din jocuri video celebre, pune o întrebare la care, cel mai probabil, nu te-ai gândit niciodată: Sunt tancurile cu laser practice?

La prima vedere, ar putea părea cea mai utilă armă pe care ai vrea să o ai într-un conflict direct. Totuși, deși tancurile echipate cu lasere au o serie de avantaje, există și câteva dezavantaje care nu le-ar face tocmai fezabile.

Pentru început, să luăm avantajele identificate de Spookston. În primul rând, laserele călătoresc cu viteza luminii, ceea ce înseamnă că impactul este aproape instantaneu. Vestea și mai bună e că poate face asta chiar și la distanțe foarte mari. În al doilea rând, tehnologia laser este ieftin de întreținut. După invstiția inițială, (care, într-adevăr, ar putea fi destul de mare) folosirea laserului nu te va mai costa decât electricitatea pe care o consumi. În cazul armelor obișnuite, muniția poate ajunge la prețuri foate mari.

De asemenea, laserele pot fi ajustate în funcție de misiunea pe care o ai de îndeplinit. De exemplu, dacă tot ce vrei e să scoți din ecuație un obiect, fără să-l distrugi, poți reduce intensitatea laserului. Acest îi lucru permite să fie atât o armă letală, cât și non-letală, după nevoie.

Ce dezavantaje ar avea un tanc echipat cu laser

De cealaltă parte, există și câteva dezavantaje care, cel mai probabil, sunt chiar motivele pentru care tehnologia nu se află încă pe tancuri.

Spookston vorbește, în primul rând, despre difuzia laserelor. Asta se întâmplă în mod normal, pe măsură ce disanța crește. Totuși, laserele pot fi afectate și de alte condiții precum ceață, fum sau praf. Toate acestea pot reduce eficacitatea laserului de pe un tanc. De asemenea, obiectul pe care laserul încearcă să-l distrugă ar putea fi acoperit de materiale care absorb și dispersează căldura care provine de la laser.

În al doilea rând, deși laserele ajung la țintă aproape instantaneu, durează ceva mai mult până reușesc să topească obiectul pe care îl ating. Asta înseamnă că un laser va trebui menținut pe aceeași suprafață pentru o perioadă mai lungă, ceea ce s-ar putea dovedi dificil, mai ales în cazul unei ținte în mișcare, ochită de un vehicul de la sol.

Trebuie să iei în considerare și că laserele nu sunt suficient de eficiente pentru a trece prin alte tancuri. Toate aceste vehicule au straturi groase de oțel, compozit ceramic sau chiar uraniu pentru a le proteja. Pentru a putea topi așa ceva, laserul va trebui menținut pe o durată destul de lungă de timp.

Dacă iei în considerare avantajele și dezavantajele, un tanc cu laser nu pare să ajungă prea curând în flota vreunei armate. Cel puțin nu cu tehnologia de care dispunem în prezent.