Tehnologia SF folosită de armata americană te găsește aproape oriunde

Tehnologia SF folosită de armata americană te găsește aproape oriunde

Tensiunile militare dintre SUA și Iran au fost subiectul principal zilele trecute. Nu se poate vorbi de un război mondial în toată regula. Dar, între timp, tehnica militară evoluează și pare pregătită întotdeauna de ce e mai rău.

Armata americană e, probabil, cea mai puternică forță militară din lume. SUA au investit masiv în tehnică militară și, de ceva vreme, se folosește și de noile tehnologii pentru a-și îmbunătăți capabilitățile. Printre ele se numără și recunoașterea facială.

E un sistem care se folosește deja în multe colțuri ale lumii. În unele țări pentru combatarea infracționalității. Altele o folosesc pentru cenzură.

Dar armata SUA a dus-o la alt nivel.

Armata SUA și tehnologia

Armata americană alocă nu mai puțin de 4,5 milioane de dolari pentru a dezvolta sisteme revoluționare care se folosesc de recunoașterea facială. Acestea permit recunoașterea unei persoane doar după căldura emanată la nivelul feței. Așa pot fi identificate anumite persoane, iar sistemele funcționează chiar dacă persoane se află la mare distanță.

E o tehnică militară care poate schimba jocurile și poate înclina balanța în cazul unui conflict. Tehnologia care are la bază recunoașterea facială e deja testată de soldații americani pentru a identifica unele persoane de pe câmpul de bătălie. Dar ceea ce știai despre acest sistem se baza, în general, pe camere standard.

Acum, armata americană trece la alt nivel. Indivizii sunt identificați în baza undelor infraroșii. Așa sunt identificate fețele chiar și-n condiții meteo mai puțin prietenoase precum ceața.

Cum funcționează tehnologia de recunoaștere facială

Departamentul Apărării din SUA susține că această nouă tehnologie poate fi încorporată într-un dispozitiv extrem de mic. Acesta poate fi purtat cu ușurință de un soldat și identifică și persoane aflate chiar la o distanță de 500 de metri.

Recunoaștere facială - armata SUA

Sistemul e dezvoltat în parteneriat cu ccompania Polaris Sensor Technologies, cu sediul în Alabama. Produsele sale sunt utile nu numai în armată, ci și în sistemele de supraveghere și în domeniul industrial. În 2018, compania a bătut palma cu ExxonMobil pentru a cerceta cum poate tehnologia infraroșu să detecteze zăcămintele de gaze și petrol.

Următorul pas este, evident, recunoașterea facială, iar câteva patente în această zonă au fost înregistrate încă din iunie 2019. Aceste sisteme pot îmbunătăți în mod semnificativ capacitatea unei forțe militare de a se impune în fața adversarului.

Armata americană susține acum că se va folosi de aceste noi tehnologii pentru a identifica inamicii care sunt pe o așa numită listă neagră. E vorba de teroriști care se ascunde în diverse locuri sau persoane urmărite pentru infracțiuni grave. Tehnica bazată pe recunoaștere facială pare una de viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: