Laserul de la Măgurele rezolvă mistere din Univers: va simula o supernovă

Laserul de la Măgurele rezolvă mistere din Univers: va simula o supernovă

Laserul de la Măgurele a bătut recordul și este la momentul actual în premieră mondială, cel mai puternic laser din toate timpurile.

A bătut toate recordurile când a atins 10 petawatts în martie 2019, iar acum oamenii de știință au planuri mari. Urmează să deruleze o serie de experimente cu ajutorul acestuia. Puterea la care laserul românesc a ajuns reprezintă a zecea parte din puterea Soarelui, concentrată într-un singur fascicul laser.

Poate fi folosit într-o varietate de domenii, chiar și în dezlegarea unor mistere ale Universului. Printre cele mai interesante experimente care urmează să aibă loc se numără simularea exploziei unei supernove. Astfel, oamenii de știință vor să descopere cum exploziile stelare formează metale grele.

Laserul de la Măgurele este potrivit pentru experimentul respectiv pentru că poate produce fascicule de o intensitate de milioane de miliarde de ori mai intense decât acceleratorii convenționali. Acesta poate produce reacții imposibil de realizat pe Pământ și care se întâmplă numai în supernove, în explozii stelare, a declarat Dan Stutman, directorul departamentului de experimente cu lasere de mare putere, pentru HotNews.

Laserul de la Măgurele, un proiect ambițios

Laserul face parte din Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), iar puterea acestuia este suficientă pentru a vaporiza materia solidă. Este cel mai vast proiect de cercetare din România. Componenta românească s-a construit la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei.

„Cele mai interesante pentru public sunt cercetările biomedicale”, a declarat directorul Laserului de la Măgurele pentru HotNews. Cercetătorii speră că laserul va contribui și la descoperiri în domeniul medicinei. Intenționează să se folosească de laserul de la Măgurele pentru obținerea unor noi tratamente împotriva cancerului.

De asemenea, laserul poate fi utilizat în ceea ce privește securitatea nucleară. Poate contribui la scanarea containerelor pentru a detecta materie radioactivă sau alt tip de încărcătură ilegală.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: