Știrile false și cauzatoare de panică, pedepsite cu închisoare: ar trebui să învățăm de la bulgari
Deși există niște măsuri comune, fiecare țară reacționează diferit la coronavirus, mai ales după declararea stării de urgență. Până acum, bulgarii s-ar putea să fie cei mai aspri când vine vorba de știri false și informații provocatoare de panică.
Dezinformarea este mai problematică decât virusul, când vine vorba de COVID-19. Din acest motiv, multe dintre măsurile anunțate de guvernul de la Sofia încearcă să remedieze această problemă. Va fi interesant de văzut dacă, după definirea acestor legi în Bulgaria, vor fi implementate și în alte țări.
Până la cinci ani de închisoarea riscă oricine diseminează informații false despre coronavirus, mai ales dacă pot genera panică sau au făcut-o deja. În timp ce în România site-urile obsurce, apărute ieri, ar putea fi închise pentru astfel de practici, bulgarii caută oamenii din spate, îi amendează și-i bagă în pușcărie.
În același decret bulgar care însoțește definirea stării de urgență, medicii care refuză să ajute pe timp de epidemie vor avea parte de sancțiuni severe. În privința oamenilor obișnuiți, va exista posibilitatea ca angajatorii să acorde concedii plătite și neplătite angajaţilor şi fără consimțământul celor din urmă.
Câteva dintre măsurile menționate mai sus au fost deja adoptate de guvern, dar acum vor avea rang de lege. În același timp, autoritățile sunt dispuse să le înăsprească și mai mult. „In caz de necesitate, la recomandarea celulei operative naţionale, prin ordin al ministrului sănătății, pot fi „stabilite măsuri mai severe de combatere a epidemiei”, au confirmat oficiali de la Sofia.