Site-ul care te apără de informații false în timpul pandemiei de coronavirus

În plină pandemie de coronavirus, pe internet circulă informații false despre evoluția cazurilor. În această situație, e bine să te poți informa din surse sigure.

România a intrat, din 16 martie, în stare de urgență, măsură anunțată de președintele Klaus Iohannis. Situația e gravă și e important ca, în această perioadă, să-ți iei informațiile numai din surse sigure. Guvernul a lansat un site oficial cu informații despre evoluția pandemiei de coronavirus.

Platforma e dezvoltată prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și organizația neguvernamentală Code for Romania..

Cum arată site-ul de pe care te informezi în timp real despre coronavirus

Site-ul lansat de Guvernul României centralizează doar informații comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.

Proiectul e realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.

Totodată, pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme:

  • Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri
  • Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare
  • Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport
  • Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația
  • RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor

“Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, spune Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Platforma e de găsit AICI.

Citește și: