Ce e semnătura olografă și cum semnezi „de mână” declarația pe proprie răspundere pe telefon sau calculator

de: Răzvan Băltărețu
29 03. 2020
cum-semnezi-declaratia-pe-proprie-raspundere-semnatura-olografa

Declarația pe proprie răspundere e pusă la dispoziție printr-un site oficial STS. Totuși, are nevoie de-o semnătură olografă. Din fericire, o poți obține pe telefon – Android și iPhone – sau calculator.

După anunțul privind declarația pe proprie răspundere au apărut site-uri care să-ți ofere un mod mai ușor de completare. Unul dintre site-urile care păreau legitime era carantina.me. Între timp, s-a dovedit și legitim. STS a colaborat cu echipa care l-a creat și au folosit infrastructura de acolo pentru declarație pe proprie răspundere pentru un site oficial: formular.sts.ro.

Ce e semnătura olografă necesară pe această declarație pe proprie răspundere

Anunțul site-ului a venit și cu o mențiune de la Grupul de Comunicare Strategică. Pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere sau adeverința de angajator direct de pe telefon împreună cu actul de identitate. Personalul abilitat cu verificarea acestora trebuie să le poată fotografia. Dar documentul are nevoie de semnătura olografă.

„Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora. Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul sau calculatorul utilizatorului.”
Grupul de Comunicare Strategică

Semnătura olografă, în orice caz ai întâlni-o, e semnătura de mână. Și în cazul acesta ar trebui să certifice că tu ai completat declarația pe răspundere proprie. Însă, dat fiind că poți completa de pe telefon sau calculator, cum semnezi? Din fericire, există o cale simplă, de pe orice dispozitiv.

Cum semnezi declarația pe proprie răspundere de pe telefon — Android sau iPhone

Pe iPhone ai o soluție foarte simplă. Trebuie doar să ai configurată aplicația Mail și să-ți trimiți documentul pe adresa ta. Odată ce-ai făcut asta, îl deschizi și-l semnezi direct în aplicație. Videoul de mai sus îți prezintă pe scurt pașii.

Dacă nu vrei să faci asta, poți apela la o aplicație: Adobe Acrobat Reader (o ai pe Android și iOS) și e gratuită.

Documentul PDF pe care îl descarci de pe site-ul oficial îl deschizi pe telefonul tău cu această aplicație. Apoi, te apuci să semnezi declarația pe proprie răspundere. Dai editare – marcat cu semnul grafic al unui pix – și alegi Fill & Sign. Odată ce-ai făcut asta, caută pictograma unui stilou. Apeși pe ea și începi să semnezi. Dai Done și gata. Semnătura va fi salvată, ca s-o folosești și pe viitor.

Cum faci semnătura olografă pe calculator

Folosești același program, e gratuit chiar și pe PC. Îl găsești aici pe site-ul Adobe. Vestea bună e că, în versiunea gratuită, poți vedea, comenta și, mai ales, semna documente PDF.

În partea de sus a programului a aplicației ai aceeași pictogramă cu un stilou (peniță). Poți adăuga semnătură sau inițiale, dar te interesează să semnezi declarația. Așa că alegi să adaugi semnătură.

Vestea bună e că poți fie să desenezi semnătura cu mouse-ul, fie să încarci imaginea cu ea. Ca să încarci imaginea e simplu: semnezi o foaie albă, faci poză, decupezi cât să fie doar semnătura și o încarci. Și așa rezolvi treaba cu semnătura olografă pe declarația de ieșit din casă.