Securitatea utilizatorilor de Poșta Română, în pericol: cum îți poți virusa calculatorul

de: Alexandru Puiu
17 06. 2020

CERT-RO a emis un avertisment foarte important la adresa utilizatorilor de servicii ale Poștei Române. Din cauza unui val de atacuri cibernetice, aceștia riscă să-și viruseze calculatorul.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) este autoritatea care activează pe teritoriul țării noastre și monitorizează riscurile de securitatea cibernetică la care sunt expuși românii. În cel mai recent comunicat al instituției, se atrage atenția asupra unor email-uri care par legitime, dar îți pun sistemul în pericol de infectare cu malware.

Mai mulți utilizatori de servicii ale Poștei Române au primit în ultimele săptămâni email-uri care par a fi legitime, precum cel imortalizat în captura de ecran de mai jos. Din păcate, utilizatorul care primește un astfel de email este expus la un risc semnificativ. După cum se poate vedea în textul din imaginea, ți se atrage atenția asupra faptului că urmează să primești un colet, iar dacă vrei să-l urmărești, trebuie să faci click pe un link din email. Respectivul link duce însă la descărcarea unui malware care permite unui atacator să preie controlul sistemului tău și, implicit, să-ți acceseze toate datele personale.

„În luna ianuarie a acestui an, echipa CERT-RO scria despre o serie de campanii care vizau infectarea utilizatorilor cu malware, deghizat în atașamente de tip .7zip, anexate unor e-mail-uri ce păreau a veni din partea unor servicii de curierat. Atacatorii au reluat recent aceeași metodă, de această dată simulând că mesajele ar veni de la Compania Naţională Poşta Română.”, a avertizat marți CERT-RO printr-o postare pe Facebook.

Aceeași instituție a publicat însă și o serie de recomandări pentru a preveni infectarea cu malware în acest fel.

  • Atenție la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor și la atașamentele pe care doriți să le accesați! Evitați graba în activitatea din mediul online, faceți verificări suplimentare, acolo unde aveți suspiciuni și, sub nicio formă, nu accesați link-ul, în astfel de cazuri, înainte de a-l verifica cu o soluție de securitate.
  • Validați mereu cu expeditorul informația primită, în cazul în care nu identificați clar despre ce este vorba. Totodată, acordați o atenție sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituții. Dacă acesta deține greșeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală.