Când ar fi început, de fapt, epidemia: noi analize arată că virusul s-a răspândit mai devreme în lume  

de: Teodora Tudosie
06 05. 2020
Matthew Tran / Unsplash

Noi analize genetice ale cercetătorilor arată că, de fapt, răspândirea virusului a început în lume mai devreme decât se credea inițial.

Analize pe 7.6000 de pacienți din întreaga lume arată că virusul ar fi început să circule în lume încă din 2019. De asemenea, pare și că s-ar fi răspândit extrem de rapid după prima infecție, arată studiul realizat de cercetătorii din cadrul University College London Genetics Institute. Astfel, potrivit studiului, transmiterea la nivel mondial a noului coronavirus ar fi început, de fapt, la sfârșitul lui 2019 și nu în 2020, când statele au început să descopere primele cazuri cauzate de răspândirea virusului și să impună restricțiile necesare.

Echipa de cercetători a folosit pentru asta o bază de date uriașă folosită de oameni de știință din toată lumea pentru a analiza secvențele virale. Au monitorizat mostre prelevate din perioade diferite și din locuri diferite.

Virusurile fac așa-numite greșeli de fiecare dată când se reproduc. Aceste mutații pot fi folosite ca ceva ce se numește „ceas molecular” pentru a urmări un virus prin timp și locație.

Când ar fi început, de fapt, răspândirea virusului

Cercetătorii au identificat dovezi genetice care confirmă suspiciunea că virusul a început să infecteze oameni în Europa, Statele Unite și în alte părți cu câteva săptămâni sau chiar luni înaitne ca primele cazuri oficiale să fi fost raportate în ianuarie sau februarie.

Informația vine ca o veste proastă pentru experți. Unii medici sperau ca virusul să fi început să se răspândească chiar mai devreme de sfârșitul anului trecut. Explicația este una simplă: sperau că virusul s-ar fi răspândit fără să fie detectat pe o perioadă mai lungă și să fi infectat mult mai multe persoane decât a fost raportat. Astfel, acest lucru ar fi oferit speranța că anumite populații ar fi dezvoltat deja imunitate la virus.

Totuși, noile informații arată că răspândirae virusului în lume s-ar fi produs totuși la finalul lui 2019. Până acum, doar maximum 10% din populația globală ar fi fost expusă până acum la virus.