Procesul de îmbătrânire, inversat biologic pentru prima oară. Cum e posibil?

de: Paula Artin
19 11. 2020

Procesul de îmbătrânire biologică a fost inversat pentru prima dată, cu ajutorul unei terapiii speciale.

Oamenii de știință din Israel au arătat că pot întoarce ceasul în cele două zone cheie ale corpului despre care se crede că sunt responsabile pentru fragilitatea și starea de sănătate care vine odată cu îmbătrânirea.

Ce înseamnă pentru corp îmbătrânirea?

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, capacele de protecție de la capetele cromozomilor – numite telomeri – se scurtează, provocând deteriorarea ADN-ului, iar celulele încetează să fie replicate. În același timp, celulele senescente “zombie” se acumulează în corp, prevenind regenerarea.

Creșterea lungimii telomerilor și scăderea celulelor senescente sunt cheia multor studii anti-îmbătrânire, iar pentru a viza aceste zone, sunt deja dezvoltate medicamente.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au arătat că oferirea de oxigen pur persoanelor în vârstă în timp ce se afla într-o cameră hiperbară a crescut lungimea telomerilor cu 20%, într-o premieră a medicinei.

Oamenii de știință au spus că creșterea ar putea însemna că telomerii participanților la studiu au ajuns acum la aceeași lungime la care au fost în urmă cu 25 de ani.

Terapia a redus, de asemenea, celulele senescente cu până la 37%, făcând loc noilor celule sănătoase să se regenereze.

Studiile la animale au arătat că îndepărtarea celulelor senescente extinde viața rămasă cu mai mult de o treime.

“Deoarece scurtarea telomerilor este considerată “Sfântul Graal” al biologiei îmbătrânirii, multe intervenții farmacologice și de mediu sunt exploatate pe larg în speranța de a permite alungirea telomerilor”, a declarat Shai Efrati, profesor la Facultatea de Medicină și Școala de Neuroștiințe Sagol de la Universitatea din Tel Aviv.

“Ameliorarea semnificativă a lungimii telomerilor prezentată în timpul și după aceste protocoale unice oferă comunității științifice o nouă bază de înțelegere a faptului că îmbătrânirea poate fi într-adevăr vizată și inversată la un nivel celular-biologic de bază”.

Mulți oameni de știință consideră că îmbătrânirea în sine este responsabilă de afecțiuni majore, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, artrită, cancer, boli de inimă și diabet.

De asemenea, se știe că obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice, deficitul de vitamine și inflamația pot accelera scurtarea telomerilor, demonstrând că acestea au un impact major asupra longevității.

Cum a decurs studiul revelator?

Studiul a inclus 35 de adulți sănătoși și independenți, în vârstă de 64 de ani și peste, care nu au suferit modificări ale stilului de viață, ale dietei sau medicamentelor.

Fiecare pacient a fost plasat într-o cameră hiperbară timp de 90 de minute pe parcursul a cinci zile pe săptămână timp de trei luni în timp ce respira 100% oxigen printr-o mască.

Camera sub presiune permite dizolvarea mai multor particule de oxigen în țesuturi și imită o stare de “hipoxie” sau lipsă de oxigen, despre care se știe că are efecte regenerante.

Studiile anterioare au arătat că o dietă sănătoasă poate păstra lungimea telomerilor, în timp ce antrenamentele de înaltă intensitate timp de șase luni s-au dovedit a prelungi telomerii cu până la cinci procente.

Echipa israeliană a demonstrat anterior că terapia cu oxigen sub presiune poate ameliora declinul cognitiv.

“Până în prezent, s-a demonstrat că intervențiile precum modificările stilului de viață și exercițiile intense au un anumit efect de inhibare asupra scurtării așteptate a lungimii telomerilor”, a spus dr. Amir Hadanny, ofițer șef de cercetare medicală la Centrul Sagol pentru Medicină și Cercetare Hiperbară.

“Cu toate acestea, ceea ce este remarcabil în studiul nostru este că, în doar trei luni de terapie, am reușit să realizăm o astfel de alungire semnificativă a telomerilor – la rate mult peste oricare dintre intervențiile actuale disponibile sau modificările stilului de viață”.