Medicamentele care ar putea preveni îmbătrânirea la oameni

Medicamentele care ar putea preveni îmbătrânirea la oameni

Procesul de îmbătrânire este, cel puțin teoretic, inevitabil, însă oamenii de știință par să fi descoperit o modalitate prin care să-l inverseze.

Cercetătorii ar putea fi extrem de aproape de o descoperire care ar schimba complet felul în care trecerea timpului afectează corpul omenesc.

Au creat în acest sens un mix de medicamente care nu numai ar stopa procesul de îmbătrânire prin care coprul uman trece, în mod obișnuit, ci ar reuși chiar să-l inverseze. „Ingredientele” sunt unele destul de comune și constau în hormoni de creștere și două tipuri de medicamente împotriva diabetului.

Studiul clinic s-a derulat pe o perioadă de un an și este primul de acest gen. În tot acest timp, nouă bărbați au ținut un regim special care consta într-un cocktail de medicamente. La final, aceștia au ajuns la concluzia că amestecul ar putea să inverseze semnele biologice de îmbătrâinre.

Astfel, au descoperit că voluntarii păreau a fi cu un an și jumătate mai tineri, din punct de vedere biologic, decât în momentul în care studiul a început. Cercetătorii au putut măsura acest lucru prin analizarea genomului uman. În plus, medicamentele ar fi avut efect benefic și asupra sistemului imunitar.

De asemenea, efectele au continuat să persiste pentru șase dintre participanți, chiar și după finalizarea studiului.

Cercetătorii speră să poată inversa procesul de îmbătrânire

„Mă așteptam să văd o încetinire, dar nu o inversare”, spune Steve Horvath, genticianul care a realizat analiza.

Totuși, descoperirea are și anumite limitări. Wolfgang Wagner, specialist în biologie celulară spune că studiul este destul de mic și nu foarte bine controlat. Nu a existat un grup de control care să fi primit un placebo.

Cel mai probabil nu vom primi prea curând un medicament care să oprească procesul de îmbătrânire și să ne facă mai tineri, însă începutul pare a fi unul promițător.

Citește și:
Sursa: Nature