Procesul de îmbătrânire poate fi inversat

Procesul de îmbătrânire poate fi inversat

Dacă ai văzut filmul Benjamin Button, probabil te-ai gândit cum ar fi ca procesul de îmbătrânire să poată fi oprit și chiar inversat.

Cele mai noi experimente de la Salk Institute for Biological Studies au făcut progrese reale în această direcție, iar un asemenea vis s-ar putea să nu mai facă parte din sfera science-fiction pentru prea mult timp.

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Salk au reușit să întinerească șoarecii de laborator ce sufereau de progeria, bazându-se pe reprogramarea celulară pentru a inversa procesul de îmbătrânire. Acest proces s-a folosit de transformarea celulelor standard în celule stem pluripotente induse, care sunt capabile să se dividă fără să își piardă calitățile, și care se pot transforma în orice fel de celulă din corp.

Analiza celulelor reprogramate a arătat că acestea prezentau inversarea mai multor procese asociate cu îmbătrânirea. Contrar altor studii ce au folosit aceeași tehnică, în acest caz, celulele de întinerire și-au păstrat identitățile de celule ale pielii. Astfel, s-a putut observa că șoarecii arătau mai tineri, dar și că aveau funcții, precum cele cardiovasculare, îmbunătățite.

”Scopul nostru principal este acela de a îmbunătăți calitatea de viață a oamenilor și de a le oferi o durată de viață sporită, care să fie și mai sănătoasă”, arată Dr. Alejandro Ocampo, unul dintre participanții la proiect. Citat de digitaltrends.com, acesta dorește ca ”oamenii să ajungă la vârste de 90 sau 100 de ani, dar să rămână sănătoși de-a lungul acestor durate de viață”. Cercetătorii înțeleg și că durata de viață va crește în acest fel, având în vedere că șoarecii au trăit cu 30% mai mult decât în mod normal.

Deși sunt multe implicații greu de dezbătut în prezent, un lucru e sigur. Echipa vrea ca în următorii 10 ani, rezultatele acestor cercetări să fie aplicate și în cazul oamenilor.