Agenția Spațială Română: Ce s-a întâmplat cu poluarea din România pe durata stării de urgență

de: Teodora Tudosie
21 05. 2020
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Pandemia a schimbat multe lucruri în viețile noastre, iar starea de urgență impusă din această cauză are strânsă legătură cu nivelul de poluare din România din ultima vreme.

Agenția Spațială Română arată cât de mult a afectat poluarea instaurarea stării de urgență în țara noastră. Din 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României. Aceasta a durat, în total, aproape două luni și a avut efecte asupra tuturor locuitorilor țării.

Totuși, unul dintre efectele pozitive pe care starea de urgență impusă în România a fost reducerea nivelului de poluare de pe teritoriul țării. Mai concret, vorbim despre o scădere a emisiilor de dioxid de azot (NO2). Acest lucru îl arată datele din satelit colectate de compania românească Terrasigna. De fapt, multe alte state au observat o îmbunătățire a calității aerului pe durata pandemiei. Acest lucru ar avea legătură, în primul rând, cu reducerea activității umane: mai puține mașini pe drumuri, oprirea fabricilor care poluează etc.

Măsurătorile arată evoluția săptămânală a dioxidului de azot de la începutul anului până la data de 5 mai 2020. Terrasigna a prelucrat datele privind concentrația acestui poluant atât pentru întreg teritoriul României, cât și pentru zona București-Ilfov. Datele au fost culese prin intermediul instrumentului Tropomi de pe satelitul Copernicus Sentinel-5P, care înregistrează diverși poluanți atmosferici din lume.

Cum s-a modificat nivelul de poluare din România pe durata stării de urgență

Aceste hărți codificate în culori  îți arată cum a fluctuat nivelul de poluare din țară de la începutul anului. Nuanțe de bleu deschis reprezintă o valoare scăzută a dioxidului de azot iar cele de brun roșcat reprezintă o valoare ridicată. De asemenea, graficele din stânga jos ce detaliază distribuția valorilor concentrației de dioxid de azot permit o mai bună comparare a valorilor săptămânale.

Ai aici datele pentru România:

Și aici datele pentru București:

„Reprezentările grafice relevă o scădere a concentrației de dioxid de carbon în lunile martie și aprilie și începutul lunii mai, perioadă care a coincis cu instaurarea stării de urgență pe teritoriul României”, a declarat Florin Șerban, Director General Terrasigna despre nivelul de poluare din România din ultima perioadă. “O scădere puternică se poate observa și în dinamica dioxidului de azot deasupra regiunii București-Ilfov, tendință întreruptă de o creștere temporară a noxelor înregistrată în săptămâna 8-14 aprilie 2020, o perioadă care a coincis cu un fenomen de poluare extremă sesizat de locuitorii capitalei”, a mai adăugat acesta