Singurul efect pozitiv al epidemiei de coronavirus: cât de mult a scăzut poluarea

Singurul efect pozitiv al epidemiei de coronavirus: cât de mult a scăzut poluarea

Fără niciun dubiu, China este cel mai mare poluator al planetei, dar în ultimele două luni, situația s-a schimbat radical, din momentul exploziei epidemiei de coronavirus.

Chinezii au luat niște măsuri foarte radicale, când vine vorba de prevenirea extinderii infecțiilor cu coronavirus. Întregi orașe au încetat activitatea industrială și sunt puse în carantină, în timp ce oamenii sunt rugați/forțați să stea în case. În contextul în care numărul bolnavilor din China crește cu câteva sute în fiecare zi, este evident că va mai trece mult timp până când respectivele măsuri își arăta beneficiile.

Pe de altă parte, epidemia de coronavirus are alt efect în China, conform cercetătorilor de la NASA. ”Aceasta este prima dată în care s-a putut observa o scădere atât de dramatică a nivelului de poluare, pe o suprafață atât de mare, corelată cu un eveniment atât de specific.”, a atestat expertul în calitatea aerului de la NASA, Fei Liu.

poluare china

Cercetătoarea a făcut respectiva afirmație în contextul în care Observatorul Pământului de la NASA a publicat mai multe imagini comparative cu scăderea nivelului de poluare a aerului din regiunea Wuhan. În teorie, ar fi trebuit oricum să se vadă o scădere a ratei de poluare datorită celebrării Anului Nou Lunar. Carantina impusă de autoritățile chineze a împiedicat însă răspândirea coronavirus și a dus la o scădere și mai evidentă, pe o perioadă mai mare de timp, a ratei poluării.

Dacă ne uităm la situația din 2019, reprodusă în capturile de ecran de mai jos, între 1 ianuarie și 25 februarie 2019, se poate observa o scădere a ratei poluării în regiunii, pe perioada Anului Nou Lunar. Pe de altă parte, nivelurile de poluare au revenit imediat la ”normal”, când marile centre industriale din regiune au reînceput activitatea. În final, probabil că acesta va intra în istorie ca fiind singurul beneficiu desprins din epidemia cu virusul Covid 19.

rata poluare

Citește și: