NVIDIA cumpără ARM: ar putea fi cea mai mare achiziție din tech

de: Alexandru Puiu
14 09. 2020

NVIDIA este cel mai important jucător pe piața de cipuri grafice, dar după achiziția ARM, ar putea să facă legea și pe partea de procesoare pentru mobile.

NVIDIA ar putea deveni cel mai mare producător de cipuri de pe planetă, după ce a decis să investească 40 de miliarde de dolari în achiziția ARM. Existau de câteva săptămâni speculații pe marginea acestui subiect, dar tocmai au fost confirmate oficial. Afacerea va poziționa NVIDIA într-o poziție privilegiată, mai ales pe partea de mobile.

Ca referință, în ultimii ani, NVIDIA a făcut investiții mari în domeniul inteligenței artificiale, iar acum, își va putea aduce acele tehnologii proprietare în mobile, PC-uri, dar și autoturisme autonome. În același timp, ARM va beneficia de o putere financiară sporită pentru cercetare și dezvoltare. Pentru a amplifica angajamentul în tehnologia ARM, oficialii NVIDIA au promis că vor realiza un supercomputer cu procesoare ARM la sediul companiei din Cambridge.

”Inteligența artificială este cea mai puternică forță tehnologică a timpurilor noastre și a pus bazele unui nou val computațional. În anii care urmează, trilioane de computere care vor avea inteligență artificială vor crea un nou internet al lucrurilor care este de mii de ori mai mare decât actualul internet al oamenilor. Combinarea noastră va crea o companie este poziționată într-un mod fabulos în epoca AI-ului.”, a afirmat Jensen Huang, CEO-ul NVIDIA.

Oficialii NVIDIA au ținut să menționeze că cea mai mare parte a modelului actual de afaceri al ARM va rămâne neatins, sub noul proprietar. Asta înseamnă că vor rămâne în vigoare contractele de licențiere a tehnologie ARM cu partenerii. S-ar putea totuși să vedem procesoare de mobile mult mai capabile în viitorul apropiat, după ce vor ajunge să includă tehnologii NVIDIA. Rămâne să vedem cum va afecta această achiziție competiția dintre AMD și NVIDIA

Deși o achiziție de asemenea amploare are nevoie de foarte multe aprobări, important este că liderii celor două companii au ajuns la o înțelegere. Mai urmează însă un proces laborios care se va desfășura pe parcursul următoarelor 18 luni. În acest timp, vor încearca să convingă autoritățile din UE, China, SUA și Marea Britanie că nu vor ajunge să creeze un monopol în industrie.