Nvidia lansează plăci video de laptopuri, special pentru PUBG sau Fortnite

Nvidia lansează plăci video de laptopuri, special pentru PUBG sau Fortnite

Gamingul pe laptopuri a devenit din ce în ce mai răspândit, iar Nvidia lansează două plăci video pentru laptopuri numai bune de PUBG sau Fortnite.

Dacă în trecut, gamingul serios se făcea doar pe desktopuri. În prezent, găsești laptopuri foarte performante, cu ecrane cu rate de refresh mari, numai bune pentru jocuri. Și nici nu mai sunt uriașe, și nici foarte grele, ci ușoare și subțiri.

Producătorii de componente precum Nvidia au început să facă produse subțiri, eficiente din punct de vedere energetic, dar și performante. Astfel, liderul plăcilor video mai lansează alte două modele de plăci video, special create pentru laptopuri de gaming subțiri, ideale pentru jocuri de tip battle royale precum PUBG sau Fortnite.

Este vorba despre plăcile video GTX 1660 Ti și GTX 1650. Majoritatea producătorilor vor lansa modele de laptopuri cu astfel de plăci. De fapt, reprezentanții Nvidia spun că este de așteptat ca peste 80 de modele de laptopuri cu aceste plăci să fie disponibile din 23 aprilie.

Cei de la Nvidia spun că gamerii păstrează un laptop de gaming timp de trei sau patru ani. Așadar, din datele companiei, 75% dintre laptopurile de gaming cu plăci video Nvidia sunt dotate cu GTX 960M sau cu o altă placă mai puțin performantă. Astfel, trecere la GTX 1660 Ti va fi una mare.

Cât de bune sunt plăcile video GTX 1660 Ti și GTX 1650

Asta e bine pentru Nvidia pentru că ei se laudă că GTX 1660 TI este de patru ori mai performantă decât GTX 960M și-ți asigură 100 de FPS-uri în jocuri battle royale ca PUBG, Apex Legends sau Fortnite.

Laptopurile cu GTX 1650 ar trebui să-ți asigure o performanță de 2,5 ori mai bună comparativ cu laptopurile cu plăci video GTX 950M și 60 de cadre pe secundă în jocurile menționate și mai sus.

GeForce GTX 1660 Ti are 1536 de nuclee Cuda, 6 GB GDDR6 192 bit și cu o lățime de 288 GB/s, iar frecvența de bază este cuprinsă între 1335 și 1590 MHz și puterea grafică (TDP/TGP) este cuprinsă între 60 și 80 wați.

GeForce GTX 1650 are 1024 de nuclee Cuda, 4 GB GDDR 5 128 bit și cu o lățime de bandă de 128 GB/sec, iar frecvența de bază este cuprinsă între 1245 și 1560 MHz și puterea grafică (TDP/TGP) este cuprinsă între 35 și 50 de wați.

Practic, aceste două plăci video sunt țintite către gamerii care vor un laptop bun pentru astfel de jocuri și să fie și subțiri și ușoare și să aibă panouri cu rate de refresh mari. În urmă cu patru ani nu găseai ecran de 144 Hz pe un laptop, spațiul de stocare era un HDD și, în medie, un asemenea produs cântărea cam 2,6 kg. Acum, un laptop are 1,9 kg, are un SSD și ecrane rapide cu margini mici.

De asemenea, și creatorii de conținut ar putea fi interesați de laptopuri cu GTX 1660 Ti și 1650. Potrivit Nvidia, un export în Premiere Pro ar fi de 5 ori mai rapid cu o placă video GTX 1660 TI comparativ cu un export realizat de pe un laptop cu o placă video integrată. Performanța ar crește și în alte programe precum Illustrator și Photoshop.

De asemenea, pe aceste plăci video există și un encoder dedicat pentru a crește performanța PC-ului în timpul transmisiilor în direct pe Twitch.

Aceste plăci video sunt construite pe structura Turing, dar nu sunt dotate cu ray tracing, însă au tehnologia de shading și de randering de pe plăcile RTX. Acestă arhitectură este cu 40% mai eficientă energetic decât Pascal și e capabilă să execute cu 50% mai multe instrucțiunii.

Laptopurile de gaming cu aceste plăci video se vor pune la vânzare începând cu 23 aprilie. Laptopuri cu GTX 1660 Ti au un preț de pornire de 999 de dolari, iar cele cu GTX 1650 încep de la 799 de dolari.

Citește și: