Cum vor fi monitorizați electronic românii: soluția era deja în alte țări

de: Teodora Tudosie
25 03. 2020
Linda Söndergaard / Unsplash

Pentru a se asigura că românii din izolare nu se deplasează în afara casei, autoritățile vor implementa un sistem de monitorizare electronică.

Pentru a combate răspândirea noului virus, cea mai bună soluție e ca toată lumea să rămână acasă, mai ales românii infectați cu noul coronavirus, dar și cei suspecți. Cu toate astea, un număr destul de mare de români nu respectă izolarea, și nici carantina, și ies pe străzi, unde îi îmbolnăvesc și pe alții.

De asta și-au dat seama și autoritățile, care au văzut necesară o soluție mai drastică pentru a împiedica acest lucru. Până acum, strategia consta în controale făcute de Direcția de Sănătate Publică (DSP), pentru a verifica dacă regulile sunt respectate.

Astfel, autoritățile au ajuns la concluzia că e nevoie de monitorizare electronică pentru românii aflați în izolare la domiciliu și carantină. Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul României și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unei aplicații prin care să poată verifica mai ușor dacă românii rămân, într-adevăr în casă.

„Evident că un astfel de soft, care deja am văzut că există în alte țări și pe care încercăm să-l realizăm, va ușura foarte mult misiunea autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei, Direcțiilor de Sănătate Publică. Ne va ușura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu. Acum, hai să fim cinstiți, foarte mulți dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificați dacă respectă izolarea, pentru că unii dintre ei, după cum s-a văzut și la televizor și după ceea ce au identificat poliția și jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu.”
Ludovic Orban, premierul României

Alte state folosesc deja un sistem de monitorizare electronică pentru cetățenii lor

Un exemplu eficient de monitorizare există deja în Polonia. Statul a implementat o aplicație prin care să urmărească ce fac cetățenii în carantină. Aceasta permite localizarea lor într-un mod mai eficient decât ar face-o angajații instituțiilor. Cetățenii Poloniei au de ales: fie primesc vizite neprevăzute din partea populaţiei, fie descarcă aplicaţia. Aceasta folosește atât localizarea, cât și recunoașterea facială. Pe scurt, oamenii își fac selfie ca să demonstreze că sunt ei și au la dispoziţie 20 de minute pentru a trimite poza.

Și Israel face ceva similar, într-un efort de monitorizare electronică a cetățenilor, pe timp de pandemie. Are acum o aplicație care să urmărească traseul utilizatorilor. Aceasta se numeste HaMagen și, în esență, urmărește traseul utilizatorilor și compară cu datele altor utilizatori. Mai concret, monitorizează locațiile prin care au trecut utilizatorii, compară cu cetățeni dovedit infectați cu SARS-CoV-2 și poate oferi date despre posibile cazuri noi.

Ce altă soluție ar mai putea exista în România

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat în 10 martie că există un proiect-pilot, gândit împreună cu Primăria Sectorului 1. Astfel, românii aflați în carantină sau în izolare, ar primi holtere. Acestea nu ar fi folosiți doar pentru monitorizarea stării de sănătate în timp real, ci și pentru determinarea locației.

„Scopul nostru este de a monitoriza rapid toţi pacienţii din Bucureşti care sunt în izolare la domiciliu pentru a preîntâmpina orice posibilă apariţie a infecţiei cu coronavirus. Acest sistem are doi elecrozi care se monteaza, monitorizează în timp real temperatura, monitorizează frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma şi de asemenea locaţia pacientului.”
Victor Costache, ministrul Sănătății

Momentan, această versiune de monitorizare electronică se află doar la stadiul de proiect-pilot. Potrivit datelor, ar urma să fie implementat doar în București și, dacă lucrurile funcționează bine, va fi extins în restul țării.