Cum să treci cu bine prin izolare: recomandări de la un astronaut „izolat” 166 de zile în spațiu

Cum să treci cu bine prin izolare: recomandări de la un astronaut „izolat” 166 de zile în spațiu

Distanțarea socială pe timp de pandemie e esențială pentru împiedicarea răspândirii visurului, iar acest astronaut îți arată cum să treci cu bine prin izolare.

Chris Hadfield este un astronaut retras din activitate. În prezent, acesta se află pe Pământ, în aceeași situație cu care ne confruntăm și restul locuitorilor planetei. Hadfield a petrecut în total 166 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale, un loc destul de îngrămădit, fără gravitație și a avut parte de contact social limitat.

În plină pandemie, Hadfield spune că n-a fost niciodată o perioadă mai bună în care să fii izolat acasă. Și pentru că ai acces la internet, toată informația de care ai nevoie se află la un click distanță.

Pentru că există o anume asemănare între izolarea de care a avut parte în spațiu, astronautul s-a gândit că ar fi util un așa-numit „ghid pentru auto-izolare”, pentru cei afectați de pandemie. În acest sens, Hadfield îți reocmandă să iei în considerare patru lucruri esențiale în perioada asta.

Recomandări în vreme de izolare, de la un astronaut

Hadfield îți amintește că mediul de la bordul Stației Spațiale Internaționale este unul extrem de periculos. Cu toate astea, astronauții de acolo găsesc modalități prin care să prospere și să fie productivi, la mare depărtare de viața obișnuită. Astronautul spune că reușesc să facă asta prin patru lucruri esențiale, care se pot aplica și pentru tine și productivitatea ta, cât timp te izolezi acasă.

În primul rând, este necesară înțelegerea reală a riscului. Hadfield recomandă să nu lași frica să te curpindă, ci, în schimb, să mergi la surse credibile din care să-ți iei informațiile necesare pentru a afla riscurile cu care te confrunți în prezent.

Pasul al doila este reprezentat de stabilirea unor obiective sau a unei misiuni. Hadfield recomandă să determini care îți sunt prioritățile astăzi, săptămâna sau luna în care te afli în izolare.

E necesară apoi determinarea limitelor cu care te confrunți. Acestea pot varia de la persoane care îți spun ce să faci, la resurse financiare și până la obligațiile pe care le ai.

În final, după ce ai făcut toate astea, îți rămâne doar să acționezi. Potrivit astronautului, nu trebuie să fie neapărat lucrurile pe care le făceai și înainte. De altfel, izolarea este chiar o șansă să încerci lucruri noi, pe care nu le-ai mai făcut. „Ai grijă de familie, începe un proiect nou, învață să cânți la chitară, începe să studiezi o limbă străină, citește o carte, scrie, creează!”, recomandă Chris Hadfield.

Poți urmări întreg videoclipul în continuare. Și dacă ești curios cum e, de fapt, viața la bordul Stației Spațiale Internaționale astronautul are mai multe videoclipuri care să te lumineze pe canalul lui de YouTube:

Citește și: