Medicament pentru virus: cel mai mare studiu din lume pentru dezvoltarea sa are șase mii de participanți

de: Teodora Tudosie
21 04. 2020
Mark Fletcher-Brown / Unsplash

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui medicament pentru noul virus, iar acest studiu este unul dintre cele mai îndrăznețe.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că unul dintre medicamentele folosite în mod obișnuit pentru tratarea artritei ar putea da rezultate și în cazul celor bolnavi de COVID-19. Este vorba despre Tocilizumab, vândut și sub numele de RoActemra sau Actemra.

Acum, acest medicament va face parte din inițiativa demarată de National Health Service (NHS) din Marea Britanie, cunoscută sub numele de Recovery Trial. Acesta este, de fapt, cel mai amplu studiu prin care oamenii de știință caută să descopere medicamente eficiente pentru tratarea pacienților afectați de COVID-19.

Medicamentul va fi administrat pacienților ai căror plămâni s-au inflamat sever în urma infecției cu noul virus. Oamenii de știință speră că medicamentul pentru artrită, administrat prin perfuzii, poate ajuta la calmarea reacției prin care moleculele inflamatorii inundă plămânii și îi umplu cu lichid.

Un nou medicament a fost adăugat pe list cercetătorilor din cadrul NHS

Sute de pacienți infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, vor primi medicamentul.

Tocilizumab funcționează prin reducerea nivelului de proteine IL-6 din organism: persoanele cu artrită reumatoidă sau alte alte afecțiuni autoimune au prea multe din acestea. În cazul în care proteinele sunt prea multe, pot cauza inflamații sau alte probleme. Rostul acestui medicament este să blocheze aceste efecte.

În cazul unor pacienți infectați cu noul coronavirus, poate avea loc un fenomen hiper-inflamatoriu în corp, numit „furtuna de citokine”. În urma acestuia, corpul poate produce o avalanșă de molecule inflamatorii. Aici ar intra în scenă Tocilizumab. Oamenii de știință sunt de părere că medicamentul poate preveni reacția sistemului imunitar.

Cercetătorii din cadrul Recovery Trial mai testează și alte patru potențiale tratamente pentru coronavirus. Este vorba despre medicamente care, în mod obișnuit, sunt folosite pentru tratarea virusului HIV, malariei, dar pe listă se află și unele antibiotice. Per total, studiul a recrutat deja 6.000 de pacienți în doar cinci săptămâni.