Câinii, antrenați să depisteze infecțiile cu coronavirus: cât de eficientă este metoda

Câinii, antrenați să depisteze infecțiile cu coronavirus: cât de eficientă este metoda

Un grup de cercetători britanici face eforturi pentru a învăța câinii să depisteze persoanele infectate cu Covid-19, iar primele rezultate sunt îmbucurătoare.

Câinii sunt recunoscuți ca având un simț foarte dezvoltat al mirosului. Din acest motiv, fac o treabă foarte bună când vine vorba de depistarea drogurilor din colete sau de găsirea unor persoane dispărute. Cu un pic de efort, se pare că sunt capabili să identifice și oameni bolnavi. În trecut, s-a dovedit că pot identifica anumite forme de cancer, iar pe timp de pandemie s-ar putea să devină capabili să identifice infecțiile cu Covid-19.

Un document de pe site-ul SPCA atrage atenția asupra performanței câinilor în a detecta o varietate mare de substanțe, obiecte sau persoane. ”Nasul caninilor este benefic din multe motive. Nasul lor poate găsi corpuri, decedate sau în viață, urmând mirosul particulelor de piele, a picăturilor de transpirație sau a particulelor de parfum până la 105 ore și 220 de kilometri. Simțul lor grozav al mirosului poate de asemenea să detecteze convulsii, celule canceroase de la nivelul pielii, droguși, deșeuri toxice și nu numai.”

Dacă totul merge bine, ar putea fi trimiși în comunități pentru a facilita testarea, fără să pună oameni în pericol, de exemplu. În plus, ar putea fi staționați în aeroporturi și alte locuri de tranzit pentru a micșora probabilitatea de răspândire a infecțiilor.

Efortul de învățare a câinilor de a detecta infecțiile cu Covid-19 este realizat de organizația Câinilor pentru Detecție Medicală (Medical Detection Dogs) din Milton Keynes, Regatul Unit, în colaborare cu Universitatea Durham și Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM).

”Știm că alte afecțiuni respiratorii, precum Covid-19, schimbă mirosul corpului nostru, așa că sunt șanse foarte mari ca un câine să-l poată detecta.”, a explicat James Logan de la LSHTM. ”Acest nou instrument de diagnoză ar putea revoluționa răspunsul nostru la Covid-19 pe termen scurt, dar mai ales în lunile care urmează și ar putea avea un impact profund.”, a adăugat el. Se estimează că nu ar trebui să dureze mai mult de șase săptămâni până când câinii sunt antrenați să depisteze bolnavii de Covid-19.

Citește și: