Importanța somnului pentru o viață sănătoasă: cât să dormi, cum să te trezești și la ce ajută
Somnul de calitate este semnificativ mai important decât crezi. Trăiești cu impresia că îl poți neglija, dar te înșeli amarnic, iar consecințele pe termen lung sunt dezastruoase.
Dacă ești prins cu un proiect la muncă sau ai alergat o zi întreagă să rezolvi niște lucruri, este foarte probabil să nu fi mâncat pe parcursul zilei. Este în regulă. Nu e recomandat și ar fi bine să-ți respecți mesele zilnice, dar poți funcționa. Din păcate, nu poți spune același lucru despre privarea de somn.
Numeri pe degete prietenii din anturajul tău care s-au lăudat că nu au dormit 24 de ore, iar acea laudă este de multe ori o manifestare a suferinței cauzate. Acela este însă un caz extrem, iar probleme evidente pot apărea după ce ai dormit 4-5 ore în loc de cele 8 recomandate de medici.
Cât trebuie să dormi ca să fii bine?
Cantitatea de timp recomandată se schimbă de la o vârstă la alta, pe parcursul vieții. În același timp, ar putea varia de la o persoană la alta și de la tipul de activități pe care le întreprinzi. Chiar și așa, există totuși niște referințe generale recomandate de mai multe organizații medicale.
Un copil de până la 2 ani ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore pe zi, inclusiv momentele în care a ațipit un pic. Între 6 și 12 ani, perioada recomandată scade până la 9 – 12 ore. Adolescenții ar trebui să doarmă între 8 și 10 ore, iar un adult poate funcționa în condiții optime cu 7-8 ore de somn pe zi. Dacă trăiești cu impresia că ai avut o zi bună după 4-5 ore somn, te minți singur.
Partea cea mai tristă a întregii ecuații constă în faptul că lipsa de somn se acumulează. Pierzi 2 ore de somn pe zi comparativ cu cele 8 recomandate, după o săptămână, ești minus 14 ore. Poate trăiești cu impresia că vei dormi mai mult în weekend și lucrurile se reglează, dar nu este atât de simplu. În plus, în weekend ești tentat să te culci mai târziu, iar echilbrul mult visat dispare.
Lipsa de somn are consecințe dezastruoase asupra sănătății pe termen lung și sunt foarte multe studii care atestă acest lucru. Dincolo de starea ta generală de oboseală, ar fi bine să ții o evidență strictă a orelor de somn, cel puțin pentru o perioadă limitată de timp. Ține un jurnal și, pe cât posibil, încearcă să ai în vedere când ai adormit, nu când te-ai pus în pat. Dacă îți permite bugetul, ia-ți o brățară gen Fitbit care îți măsoară ciclurile de somn.
Dacă obișnuiești să dormi ziua și să lucrezi noaptea, te afli într-o categorie specială. Un astfel de stil de viață poate funcționa pe termen lung, dar trebuie să fii mai atent în privința somnului și să consulți imediat un doctor dacă simți că cele 8 ore nu îți sunt suficiente.
Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient sau bine?
Dacă dormi corect, simți nevoia să mănânci mai puțin. Nu există o corelație clară între îngrășare și lipsa de somn, dar există un studiu care confirmă că odihna corectă influențează pozitiv generarea hormnului responsabil de apetit. Cu alte cuvinte, ești tentat să mănânci mai mult când ești obosit. Dacă reziști tentației, e o altă poveste.
Atleții sau cei care efectuează zilnic o muncă fizică au nevoie de mai mult somn. Îi ajută să se vindece mai bine, să-și îmbunătățească imunitatea și să-și regenereze organele, mai ales dacă se apropie de 10 ore de somn pe noapte. Astfel, au mai multă energie pe timpul zilei, sunt mai rapizi, dau dovadă de o coordonare mai bună și sunt mai lucizi. Somnul este vital pentru lupta împotriva unei infecții, de asta este recomandat să dormi mai mult când ești răcit, ai gripă și nu numai.
Somnul corect îți scade riscul de boli de inimă, tensiune arterială ridicată și alte consecințe defectuoase din același spectru. Pe timpul nopții, tensiunea se reglează automat. Până și sforăitul se elimină cu un somn sănătos, în parametri.
Dincolo de faptul că facilitează sănătatea psihică și previne depresia, opt ore de somn sunt bune pentru sănătatea psihicului tău, inteligența emoțională. Când ești odihnit, ai șanse mai mari să înțelegi corect emoțiile și expresiile faciale ale celor cu care interacționezi. Ca urmare, dai dovadă de mai multă empatie și te ajută teribil în dobândirea unor relații sănătoase cu cei din jur.
Cum poți să te odihnești mai bine: colecție de sfaturi practice pentru somnul tău
Somnul și calitatea somnului reprezintă în continuare un subiect important de studiu pentru cercetători. Nimeni nu înțelege toate secretele, dar există câteva elemente pe care le poți adopta pentru binele tău.
Încearcă să eviți să dormi mai mult decât trebuie pentru a nu-ți strica somnul din noaptea următoare, chiar și în weekend. Pe cât posibil, pune-te la somn la aceeași oră. Când vremea îți permite sau programul, fă un efort să petreci zilnic timp în aer liber.
Fii activ. Fă exerciții fizice, mergi la terapie, meditează, adoptă un hobby sau fă orice altceva pentru a reduce volumul de stres. Dacă ești stresat, prima care are de suferit este calitatea somnului. Așa ajungi să te trezești în miezul nopții și să nu te simți odihnit.
Un sfat practic pentru a-ți îmbunătăți ritualul de trezire are legătură, în mod surprinzător, cu alarma de dimineață. Un grup de cercetători de la Institutul Royal de Tehnologie din Melbourne au atras atenția asupra faptului că sunetele care te trezesc dimineața sunt mai relevante decât ai crede pentru starea ta generală în prima parte a zilei și pentru eficiența de la birou.
În locul unei alarme clasice, indiferent dacă vine de la un ceas sau de la smartphone, ar bine să îți pui o melodie preferată, preferabil nu una foarte agresivă. Sunetele din natură sunt de asemenea benefice pentru a te trezi dimineața, nu doar pentru a-ți limpezi gândurile seara.