Google și lupta contra pirateriei: ce pățești când cauți site-uri de torrent populare

de: Alexandru Puiu
28 06. 2020

Google a primit numeroase critici de-a lungul anilor vizavi de modul în care promovează conținutul ilegal în motorul de căutare omonim. Gigantul se pare totuși că ia mai în serios această situație, având în vedere schimbările recente.

Dacă ești amator de site-uri de torrent, de cele mai multe ori, tastezi adresa completă în browserul tău preferat. Eventual, scrii câteva litere și restul îți este completat automat sau, și mai bine, ai un buton dedicat în bara de favorite (semne de carte).

Nu este însă exclus să le cauți pe Google, iar aici s-ar putea să întâmpini câteva probleme. Conform unei analize realizate de TorrentFreak, lupta împotriva pirateriei dusă de Google a început în urmă cu câțiva ani, când o căutare după ”Game of Thrones torrent” nu-ți genera automat, printre primele rezultate, un link ilegal de descărcare. Ulterior, același filtru s-a aplicat și celor care căutau site-uri pentru a descărca ilegal muzică de pe torrent, prin intermediul celui mai mare motor de căutare din lume.

În ultima lună, s-a schimbat însă ceva, Google a început să-ți facă viața mai dificilă chiar și în cazul în care cauți în mod explicit anumite site-uri web populare care ascund conținut de pe torrent. În trecut, dacă ai fi căutat ThePirateBay, ai fi ajuns rapid la site-ul original. Acum, acest lucru este improbabil.

Nu este foarte clară motivația din spate, dar consecințele sunt neplăcute. Când cauți un site vechi de torrent precum 1337x.to, cu o vechime de aproximativ un deceniu pe piață, îți este oferit un link către pagina de Wikipedia referitoare la site și, eventual, niște clone mai mult sau mai puțin malițioase ale site-ului original.

Schimbarea celor de la Google s-a reflectat într-o scădere bruscă a traficului înregistrat de majoritatea platformelor de torrent de pe mapamond. Este important de reținut că toate site-urile penalizate sunt în continuare active și este evident că nu sunt îngropate în rezultate din cauza unei plângeri explicite din partea unor giganți de la Hollywood, de exemplu. În schimb, motoarele de căutare Bing și DuckDuckGo oferă rezultate corecte la aceleași căutări explicite, cu site-ul dorit ocupând prima poziție în rezultate.