De ce achiziția Fitbit de către Google te-ar putea afecta mai mult decât crezi

de: Teodora Tudosie
10 02. 2020

Google a anunțat în 2019 că va cumpăra Fitbit, însă acest lucru a ridicat semne de întrebare pentru autoritățile de reglementare.

Planul Google de a cumpăra compania producătoare de ceasuri inteligente ar putea fi împiedicat de autoritățile americane, europene și australiene. Oficialii sunt din ce în ce mai îngrijorați în ceea ce privește cantitatea uriașă de date personale pe care Google ar urma să o dețină despre utilizatorii săi odată cu finalizarea achiziției.

Compania a anunțat în noiembrie 2019 că va cumpăra Fitbit Inc. cu 2,1 miliarde de dolari. Pe scurt, această achiziție înseamnă că Google va ajunge să controleze datele personale legate de sănătate ale tuturor celor peste 28 de milioane de utilizatori de smartwatch-uri produse de companie.

Acest lucru îi îngrijorează pe cei responsabili cu monitorizarea acestor situații. În special în cadrul Uniunii Europene, există o îngrijorare sporită cu privire la modul în care companiile tehnologice își pot folosi în avantajul lor datele utilizatorilor pentru a deveni tot mai puternice.

Acesta este și motivul pentru care afacerea dintre Google și Fitbit este investigată acum de către divizia antitrust din cadrul Justice Department. De asemenea, este foarte probabil ca și Comisia Europeană să lanseze o invstigație similară. Și autoritățile australiene urmăresc îndeaproape desfășurarea situației.

Posibilitatea de a controla o cantitate atât de mare de date ridică semne de întrebare. Mai mulți critică și decizia autorităților de a permite Facebok să achiziționeze WhatsApp în 2014 și Instagram în 2012. Văd acest lucru ca pe o acțiune mult prea permisivă în ceea ce privește colectarea de date. La fel ar fi și cazul de această dată, în ceea ce privește achiziția Fitbit.

Ce probleme ar putea cauza achiziția Fitbit de către Google

Colectarea de date este un lucru comun în ziua de azi, însă atunci când o singură companie are prea multe informații personale despre utilizatori, lucrurile pot lua o întorsătură extrem de neplăcută.

Google a fost și este subiectul mai multor investigații și nici amenzile nu-i sunt deloc străine. De data aceasta, problema este legată de datele personale.

Ioannis Kokkoris, profesor de economie și drept în cadrul Queen Mary University din Londra spune că benficiile pe care Google le-ar obține prin accesul la o asemenea cantitate de date de la Fitbit trebuie evaluat în detaliu.

Astfel, compania ar puta folosi datele de la Fitbit pentru a-și putea menține monopolul în căutările de pe internet.

Fitbit a promis să respecte standardele de securitate și intimitate pe care le are în prezent și în urma achiziției. Totuși, acest lucru nu garantează sub nicio formă că nu-i va permite Google să acceseze datele utilizatorilor.

Cantitatea de date pe care un ceas inteligent le colectează este destul de mare: știe cât de mult și cât de bine dormi în fiecare noapte, câți pași faci pe zi și chiar cât ai pulsul în fiecare minut din zi, dar și perioada ciclului menstrual, în cazul femeilor. După achiziție, Google ar urma să știe, la rândul ei, toate aceste lucruri despre tine. Dacă pui pe lângă astea și toate informațiile pe care le are deja despre tine, rezultatul final este îngrijorător.