România este pe primul loc în cel mai trist top din Uniunea Europeană

România este pe primul loc în cel mai trist top din Uniunea Europeană

România stă prost la multe capitole, în comparație cu alte state europene, iar rata mortalității din cauze tratabile este unul dintre ele.

Știm cu toții că sistemul de sănătate de la noi din țară este departe de a fi cel mai bun din Europa. Un raport UE a analizat îndeaproape starea de sănătate în țările din bloc. România se află pe primul loc în cel mai trist top: nivelul de mortalitate din cauze tratabile.

Raportul subiliniază că acest lucru ar fi o reflecție a unor inegalități socioeconomice, dar și a unor deficiențe a serviciilor medicale de la noi din țară. Arată că sistemul de sănătate se confruntă cu provocări considerabile  în furnizarea unui tratament adecvat și în timp util.

Conform raportului, statul român cheltuie cei mai puțini bani din Europa în sectorul sănătății.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că, în România, rata mortalității din cauze tratabile este cea mai mare din întreaga Europă. Valoarea acesteia este de 208 per 100.000 de locuitori. În comparație, media europeană este de 93, iar în țara care stă cel mai bine în acest top, Islanda, rata de mortalitate este de 62 per 100.000 locuitori. Principalele cauze sunt boli cardiovasculare ischemice, accidente vasculare cerebrale, pneumonie și cancer colorectal.

De asemenea, stăm aproape cel mai prost și în cazul ratei mortalității din cauza unor cauze prevenibile. Rata este de 310 la 100.000 locuitori. Principalele cauze sunt boli cardiace ischemice, cancer pulmonar, decese cauzate de alcool și accidente.

România stă prost la rata mortalității din cauze tratabile și nu numai

În România, speranța de viață este la printre cele mai mici cote din Europa. În 2017, speranța medie de viață la noi în țară era de 75.3 ani. De asemenea, avem și una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantilă din Europa: 6.7 per 1000 de nașteri, în comparație cu media europeană de 3.6.

Aproximativ 11% dintre cetățeni nu au asigurare medicală.

De asemenea, România are mai puțini doctori și asistente decât multe țări din Europa. Aceasta ar putea fi o cauză pentru care rata mortalității din România e atât de mare. În 2017, erau 2.9 de doctori practicanți la 1.000 de cetățeni. Acest lucru se datorează migrării acestora către state care oferă condiții mai bune de muncă.

Etichete: