Filmul Miami Bici tocmai a intrat în istorie: câți spectatori l-au văzut și câți bani a făcut

de: Răzvan Băltărețu
09 03. 2020

Filmul Miami Bici a debutat pe 21 februarie în toate cinematografele din România. Până acum, în aproape trei săptămâni de rulat, a stabilit un record important.

Miami Bici e un film de comedie care îți prezintă, pe scurt, povestea a doi români care vor un vis american în Miami. Așa că ajung, în prostia lor, să facă diverse servicii pentru interlopi și traficanți de droguri. Filmul a debutat pe 21 februarie și-a depășit, în primă fază, filmul 5Gang, un alt succes post-comunist.

În fapt, toate filmele noi românești care reușesc să atragă mulți spectatori în sălile de cinema sunt comparate cu diverse producții din comunism. Sau cu Garcea și oltenii, un film de acum 18 ani care a fost un succes la vremea lui (peste 289.000 de spectatori). Acum, Miami Bici a trecut de acela și-a mai trecut de Oh, Ramona! (peste 260.000 de spectatori).

Miami Bici are acum peste 519.000 de spectatori și venituri de aproximativ 2,2 milioane de euro.

Miami Bici va avea o continuare

Odată cu trecerea de jumătatea milionului, Codin Maticiuc – actor, producător și co-scenarist pentru film – a anunțat pe Instagram că urmează Miami Bici 2.

Părerile despre film au fost, până acum, împărțite în două tabere destul de clare: cei care l-au apreciat, cei care spun că cinematografia românească a ajuns de tot râsul. Cei care l-au apreciat se văd în numărul de spectatori și în veniturile filmului (al cărui buget a fost la circa 1,5 milioane de euro).

Ceilalți trebuie puțin aduși în context. După cum a declarat pentru PLAYTECH Matei Dima, producător și actor, ei au vrut să facă un film haios. „[Să fie] comedie pur românească la care spectatorul să spună: «am venit, am râs, acum mă întorc la treaba mea». […] Sigur, orice film are în structura narativă niște pilde cu care spectatorii rămân. Există niște lucruri pe care personajele le învață, există o evoluție, dar nu avem pe față prezentate astfel de lecții”, a adăugat Matei despre lecțiile cu care ai putea rămâne după Miami Bici.

Codin a completat în aceeași notă: „Dacă vrei să tragi învățăminte, nu ar trebui să le cauți în film. E o comedie cu doi tipi stupizi. E o convenție. Dacă vrei să tragi învățăminte ar trebui să tragi despre filmul în sine ca experiență. Despre producători care au riscat niște bani ca să-l facă, de exemplu. Tragi învățăminte din experiența asta de a-l face.”

În acest context ar trebui să te gândești și la cele mai vizionate filme din istoria României. Nea Mărin miliardar e pe primul loc (14,6 milioane de spectatori), urmat de Păcală (14,3 milioane de spectatori) și Mihai Viteazul (13,3 milioane). Cel din urmă e un film oarecum istoric, așa că e ignorabil în contextul de acum.

Miami Bici e în zona celor două care au adus cei mai mulți spectatori în cinema, în România, în sensul că e o comedie. Nu vrea să fie mai mult de atât. Iar cele două care stau în vârful clasamentului, dacă nu te-ai raporta la ele cu o doză de nostalgie, ai vedea că sunt, pe alocuri, mai prost făcute decât Miami Bici.

Ideea mai simplă e asta: fiecare film e făcut pentru perioada lui. Doar că cele din comunism, ajutate de context, au rezistat mai bine în timp. Miami Bici, cu spectatorii de până acum, a făcut un pas important în direcția longevității.