Extensiile din Chrome care te asaltează cu reclame, descărcate de zeci de milioane de ori

de: Alexandru Puiu
16 08. 2020

Google Chrome este cel mai popular browser de internet de pe mapamond, în parte, datorită suportului pentru extensii. Din păcate, acestea nu sunt perfecte.

Nimic nu este mai supărător decât o extensie de Chrome care vine la pachet cu o stufoșenie de reclame, doar pentru a-ți sabota activitatea online. În mod ironic, tu o instalezi pentru a te scapă de reclame pe YouTube, iar ea îți servește reclame în orice alt colț al internetului și, implicit, face bani de pe urma ta.

Din păcate, exact asta se întâmplă din momentul în care Chrome a suportat extensii. Deși multe dintre ele sunt verificate înainte de a ajunge în magazinul virtual, cei de la Google nu le verifică foarte bine. Nici măcar nu este clar dacă le verifică pe toate.

Cea mai recentă problemă majoră legată de extensiile problematice din Chrome a fost sesizată de cei de la AdGuard. În materialul cu pricina, experții în securitate cibernetică atrag atenția asupra unor extensii incredibil de populare care îți introduc reclame sau rezultate false la căutările pe Google și Bing.

Concluziile efortului de analiză sunt șocante. Nu mai puțin de 295 de extensii pe care le găsești în Chrome WebStore, după instalare, îți introduceau reclame în căutările pe care le efectuai prin intermediul browserului. Împreună, respectivele extensii au adunat nu mai puțin de 80 de milioane de utilizatori. Sunt curios câți bani au generat pentru dezvoltatorii lor, fără ca Google să miște vreun deget.

Printre extensiile care îți fac mai mult rău decât bine, pe lângă cele care promiteau că te scapă de reclame pe Google, altele includeau colecții de fotografii de taper sau teme vizuale pentru taburi noi din browser. Merită menționate și cele care, pur și simplu, îți încărcau pagini web aiurea în browser, sub formă de spam.

Din fericire, la momentul în care citiți aceste rânduri, Google a eliminat cele 295 de extensii din WebStore. Din păcate, rămâne să le elimini și tu din browser-ul tău, pentru că Google nu are control asupra acestui aspect. Lista completă a extensiilor problematice o găsești aici.