O versiune falsă de Adblock Plus a făcut valuri în Chrome WebStore

O versiune falsă de Adblock Plus a făcut valuri în Chrome WebStore

Adblock Plus este cea mai populară extensie din Chrome WebStore, dar o versiune falsă a aceluiași program se pare că s-a strecurat în magazinul Google.

De-a lungul anilor, am detaliat de mai multe ori situații neplăcut în care aplicații malițioase s-au strecurat în Google Play și au ajuns să fie instalate de foarte mulți utilizatori de Android. Acel lucru era posibil din cauza unor mecanisme automate de verificare și aprobare a programelor care nu erau foarte riguroase. Deși situația arată un pic mai bine în PlayStore, se pare că se repetă în Chrome WebStore.

Foarte mulți internauți preferă să folosească Google Chrome pentru că este un browser fiabil, compatibil cu o varietate foarte mare de extensii ce-i măresc funcționalitatea. Se pare însă că indiferent cât de mult te fixezi pe anumite add-on-uri, există posibilitatea să fii înșelat. Aceasta este concluzia la care au ajuns nu mai puțin de 37.000 utilizatori ai browserului Google care au descărcat o versiune malițioasă a popularului Adblock Plus.

Partea un pic ciudată este că Google a permis să se întâmple așa ceva în contextul în care nici măcar nu era vorba de copierea numelui un extensii obscure. Mai mult decât atât, dezvoltatorul din spatele extensiei malițioase a mai făcut același lucru în trecut cu alte extensii și nu se află pe nici o listă neagră. Situația a fost sesizată de SwiftOneSecurity printr-o postare pe Twitter, dar a fost preluată imediat de mai multe publicații online.

La această oră, extensia frauduloasă a fost ștearsă din WebStore, dar continuă să se afle pe computerele celor care au instalat-o. Comparativ cu cei 10 milioane de utilizatori de Adblock Plus, 37.000 de oameni care au instalat extensia falsă nu sunt mulți. O astfel de situație nu ar trebui însă să existe, mai ales când varianta malițioasă se reflectă în reclame invasive și tab-uri excesive, conform review-urilor.

Citește și: