Dublarea alocațiilor în România, subiect de proces: ultima tentativă populistă a lui Ciolacu

de: Alexandru Puiu
25 11. 2020

Cu puțin timp rămas până la alegerile parlamentare din România, liderul PSD Marcel Ciolacu speră să facă valuri în piață cu aceleași premise populiste precum dublarea alocațiilor.

Fără să pună accent pe probleme reale de infrastructură sau pe minusurile legate de sistemul de sănătate și educație, Marcel Ciolacu bate apa-n în piuă cu alocațiile, noua găleată cu făină și ulei a PSD. Ignorant complet față de deficitul financiar al țării și de faptul că producția din România este în groapă, oficialul social democrat încurajează oamenii să dea în judecată statul român. Așa vor obține alocații duble.

Deși vor continua să funcționeze cât se poate de bine și în cadrul alegerilor parlamentare iminente, am detaliat efectele negative ale practicilor PSD în urmă cu câteva săptămâni în Ce e populismul — „găleata cu făină și ulei a PSD”, în termeni tehnici.

„Cum poţi să consideri creşterea alocaţiilor populistă? (…) Cum să fie nişte mofturi nişte drepturi? Ei nici nu au dreptul, conform Constituţiei, să intervină pe drepturi şi pe libertăţi ale oamenilor prin ordonanţe de urgenţă. Sunt nişte artificii făcute gratuit”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Marcel Ciolacu pe marginea alocațiilor.

Conform spuselor liderului PSD, motivul pentru care activitatea din Senat a fost ”blocată” se explică prin faptul că legea ar fi fost votată în Camera superioară a Parlamentului, iar dublarea alocațiilor este la această oră obligatorie. ”Sunt legi promulgate, pe urmă ei au venit cu nişte Ordonanţe de Guvern şi au îngrădit nişte drepturi. Nu au voie, conform Constituţiei. Vor fi daţi în judecată şi vor câştiga oamenii aceste drepturi”, a adăugat Ciolacu.

În opinia lui social-democratului, soluția pentru dublarea alocațiilor este cât se poate de simplă. Dacă orice om din România dă în judecată statul pe marginea acestui subiect, va câștiga, iar dublarea alocațiilor se va materializa imediat, pentru toți.

Pentru context, alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie 2020, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.