Dronele care vor planta un miliard de copaci: cum funcționează procedura 

de: Teodora Tudosie
18 05. 2020
Flash Forest

O flotă de drone va fi folosită pentru plantarea de copaci, iar numărul de plante pe care va ajunge să le sădească este unul impresionant.

O regiune din nordul orașului Toronto din Canada a ars într-un incendiu de vegetație, așa că acum este nevoie de reîmpădurirea zonei. Inițiativa aparține Flash Forest, un startup canadian care urmărește să planteze 40.000 de copaci în următoarea lună. Partea și mai interesantă este modalitatea prin care va reuși să facă acest lucru. O flotă de drone va zbura pe deasupra zonei și vor arunca de sus semințe de pin și molid.

Până la sfârșitul anului, pe măsură ce planul se va extinde în alte regiuni, va ajunge să numere sute de mii de copaci plantați. Până în 2028, startup-ul își propune să planteze, în total, un miliard de copaci. Principalele obiective sunt restaurarea biohabitatului, dar și contribuirea la lupta contra schimbărilor climatice.

Startupul se folosește de drone să planteze un miliard de copaci

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), organism științific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activității umane, spune că este necesar să plantăm un miliard de hectare de copaci pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, potrivit acordului de la Paris. Ca dimensiune, vorbim despre o cantitate de pădure cu o dimensiune similară Statelor Unite.

Potrivit lui Angelique Ahlstrom, co-fondatorul și chief strategy officer al Flash Forest, startupul care va folosi drone pentru a planta copacii, spune că există mai multe inițiative prin care se urmărește reîmpădurirea. Totuși, în ciuda acestora, efortul încă nu dă roade: în fiecare an se înregistrează o pierdere netă de șapte miliarde de copaci.

Partea bună e că dronele se pot deplasa și mai rapid și mai ieftin decât o pot face oamenii. Cu ajutorul tehnologiei actuale, startupul poate planta între 10.000 și 20.000 de copaci într-o zi. De celalaltă parte, în cazul în care o persoană ar face acest lucru de mână, ar putea să planteze în jur de 1.500 de copaci într-o zi, spune Ahlstrom.

Cum se desfășoară „operațiunea”

Când începe să lucreze într-o zonă, startup-ul trimite mai întâi drone de mapare pentru a examina zona. Software-ul identifică cele mai bune locuri pentru a planta, pe baza solului și a plantelor existente. În continuare, o flotă de drone începe să arunce în mod precis semințe încastrate în pod-uri. Sunt ambalate într-un amestec despre care compania spune că încurajează semințele să germineze cu câteva săptămâni înainte. Pod-urile de semințe sunt, de asemenea, concepute pentru a păstra umezeala, astfel că răsadurile pot supraviețui chiar și în timpul perioadei de secetă.

Dronele folosesc un dispozitiv de tragere pneumatic care lansează semințele, iar acestea ajung mai adânc în sol. Îți permite să ajungi în zone în care oamenii nu ar putea ajunge în mod obișnuit.