28 ian. 2020 | 18:50

De ce schimbările climatice ale planetei ne vor lăsa fără vin

ACTUALITATE
De ce schimbările climatice ale planetei ne vor lăsa fără vin
Kelsey Knight / Unsplash

Schimbările climatice au o serie de efecte negative care ne vor afecta pe termen lung, însă unul ceva mai puțiin server se referă la vin.

Schimbările legate de climă prin care planete noastră trece ar putea aduce vești și mai proaste, în special consumatorilor de vin. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea vor aduce cu sine și o scădere a cantității de vin.

Oamenii de știință au monitorizat terenuri pe care se cultivă 11 varietăți de struguri. În urma cercetărilor, aceștia și-au dat seama că încălzirea globală ar putea dăuna culturilor. Astfel, dacă temperaturile globale ajung să crească cu două grade Celsius peste temperaturile preindustriale ar duce la o pierdere de 56% a terenurilor adecvate în regiunile viticole actuale, în comparație cu anii 1970, înaintea experimentării celor mai serioase efecte ale încălzirii globale.

Schimbările climatice mai drastice ar urma să aibă efecte și mai devasatatoare asupra culturilor de struguri. Dacă temperaturile vor crește cu patru grade Celsius, 85% dintre aceste zone vor fi pierdute.

Partea proastă e că, în ritmul în care merg lucrurile, e foarte posibil ca planeta noastră să depășească aceste limite.

Schimbările climatice afectează culturile de struguri și ne lasă fără vin

Echipa de cercetători spune că unele țări ar putea fi mai afectate decât altele. În statele care sunt deja mai calde și mai puțin capabile să compenseze pierderile viitoare, pierderea de terenuri pentru anumite soiuri ar putea atinge pragul 90% pentru Italia și Spania. Asta la o creștere a temperaturii de sub patru grade Celsius.

Totuși, cercetătorii spun că oamenii se pot adapta la acest lucru. Astfel, viticultorii ar trebui să-și adapteze munca la schimbările climatice. De exemplu, aceștia ar fi nevoiți să cultive soiuri de struguri mai rezistente la temperaturi înalte.

În același timp, aceștia susțin și că oamenii ar trebui să limiteze încălzirea globală pentru că, cu atât aceasta este mai drastică, cu atât vor exista mai puține opțiuni de adaptare.