De ce viitorul tău telefon te va costa mai puțin și îl vei folosi mai mult timp
Producătorii de telefoane, și nu numai, le-au făcut mai dificil de reparat ca să le schimbi mai des. Apple se remarcă dintre toți la acest capitol. Din fericire, UE vrea să oprească abordarea asta și a pregătit un proiect special.
Apple, dintre toți producătorii de telefoane și computere, are o strategie aparte să facă bani. Produsele sale sunt dificil de reparat, componentele costă mult și menține un control deosebit de strict asupra service-urilor. Iar din 2007, odată cu primul telefon, a creat și un precedent: n-ai acces la baterie. Între timp, toți producătorii i-au copiat ideea în detrimentul utilizatorilor.
Ce vrea Uniunea Europeană să facă acum, prin Comisia Europeană, e să asigure un grad mai mare de reparabilitate sau reciclare. Aici intră telefoanele, bateriile, dar și textilele (haine și încălțăminte) și ambalajele. Proiectul discutat acum e parte din strategia de oprire a poluării.
De ce viitorul tău telefon va costa mai puțin, chiar dacă nu când îl cumperi
În prezent, pe un telefon premium, plătești când îl cumperi, apoi riști să plătești chiar și dublu dacă îl strici într-un fel sau altul. Bateriile sunt scumpe și procesul de schimbare e costisitor, ecranele asemenea, inclusiv carcasele. Și acele materiale nu pot fi reciclate prea ușor.
Planul UE presupune atât ca electronicele, inclusiv un telefon, să poată fi folosite mai mult timp, dar și să fie mai ușor de reparat. Așa cum îți prezentam alternative pentru ecranele de iPhone, așa ar trebui să asigure toți producătorii.
Strategia Comisiei e caracterizată drept o ocazie extrem de rară de-a transforma modul în care produce, folosim și reciclăm bunurile pe care le cumpărăm. Propunerea e cunoscută acum sub numele Circular Economy Action Plan (CEAP). E structurată pe trei puncte principale: mai multe componente reciclabile în produse, impact redus al produselor asupra mediului și climei și mutat responsabilitatea asupra produsului și performanței acestuia spre producător. Ultimul punct ia în calcul modelul sistemului de leasing de la mașini, astfel încât producătorii să se asigure că produsele nu poluează excesivă la capătul ciclului de viață.
Produsele de acum sunt gândite să se „strice”
Ce se întâmplă acum e ceea ce în industria tech se numește „planned obsolescence” (uzură morală planificată – trad.). Pe măsură ce tehnologiile se învechesc, sunt înlocuite cu unele noi. Iar în cazul unora, cum ar fi telefoanele, ciclul e mult mai redus, în special în zona Android.
Apple, cel puțin pe iPhone, a reușit să țină în „viața” produse ca iPhone 6s sau iPhone SE prin actualizări software. Mai trebuie rezolvat modul în care le poți repara mai ieftin și mai ușor.