28 feb. 2020 | 17:31

Decizia care ar forța Apple să nu te mai usuce de bani

ACTUALITATE
Decizia care ar forța Apple să nu te mai usuce de bani
iFixit

Apple e una dintre companiile care detestă deciziile din UE care privesc drepturile consumatorilor. Cea mai nouă ar însemna că-ți poți folosi telefonul mai mult timp cu un cost mai mic.

În 2007, odată cu primul iPhone, Apple a creat un precedent. A lansat telefonul la bateria căruia nu aveai acces. Sau cel puțin nu ușor și nu fără unelte speciale. Înainte de iPhone accesul la acumulator era destul de simplu. Apoi, rând pe rând, producătorii au făcut ca Apple.

Ceea ce ne duce în prezent. Niciun telefon premium nu-ți mai permite să ai acces la baterie. Și poate că n-ai nevoie de așa ceva mai ales în primul an de utilizare. Dar apoi situația devine problematică și costisitoare pentru tine. Bateriile au o performanță mai scăzută și soluția e înlocuirea. Și asta ar trebui făcută în service-uri autorizate.

Demersul acesta presupune că producători ca Apple controlează mai puternic mecanismul prin care îți poți repara telefonul sau prin care îți poți schimba bateria. UE vrea să schimbe asta.

E un proiect de lege care presupune ca producătorii de telefoane să permită înlocuirea rapidă a bateriilor. Deocamdată e la nivel de discuție, dar ar însemna o lovitură pentru Apple, compania care vrea să controleze cel mai bine tot ce se întâmplă cu produsele sale.

Apple detestă și ideea unui încărcător universal

În ciudat dezvoltării standardului USB-C ca fiind cel mai bun pentru telefoane și laptopuri, atât pentru încărcare, cât și transfer de date. Dar Apple are pe telefoane portul Lightning. Pe iPad a făcut însă trecerea la USB-C.

Cu proiectul de acum, UE vrea să reducă resturile rezultate din consumul de telefoane la nivelul Uniunii. Dacă li s-ar permite schimbarea bateriilor mai ușor, utilizatorii ar putea recicla acumulatorii vechi sau ar putea ține dispozitivele mai mult timp.

În cazul încărcătoarelor, Apple susține că legislația ar avea un impact negativ asupra sutelor de milioane de clienți pe care îi are în Europa în prezent. Ar crea, în același timp, și o cantitate uriașă de deșeuri electronice. Astfel, pe termen lung, compania americană are un plan ambițios.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele