Cum să fii productiv când lucrezi de acasă și stai în carantină, pentru a nu-ți pierde pofta de viață

de: Alexandru Puiu
01 04. 2020

În ultimele zile, am cotrobăit internetul în lung și în lat pentru soluții care să te ajute să-ți menții luciditatea în timpul carantinei. În speranța în care vom trece cu bine peste această perioadă, unele dintre ele te ajută și să fii mai productiv când lucrezi de acasă, chiar și atunci când nu te confrunți cu o pandemie.

În fiecare dimineață, încerc să mă motivez cu o premisă cât se poate de simplă. Sunt norocos că lucrez de acasă, din confortul căminului, că îmi au un salariu într-un domeniu care se numără printre cele mai puțin afectate de criza mondială de sănătate. Pandemia a dărâmat la pământ o serie de domenii care își vor reveni foarte greu, dacă își vor mai reveni vreodată.

Dacă citești aceste rânduri din confortul căminului, cu picioarele întinse pe canapea, fără grija zilei de mâine, fără stresul că luna viitoare poate nu mai ai bani de chirie sau de rata la casă, ești un norocos. Indiferent cât de greu îți este să stai în casă, cât de dificilă a fost tranziția de la o viață activă la una între patru pereți, ești mai norocos decât majoritatea românilor.

Numărul șomerilor crește de la o zi la alta, iar acestora li se adaugă pensionarii, oamenii care locuiesc singuri și persoanele cu afecțiuni de sănătatea preexistente. Aceștia din urmă au un stres constant din cauza faptului că majoritatea celor care au ajuns să-și piardă viața din cauza coronavirus mai sufereau și de alte boli, diabet, afecțiuni cardiace, boli de plămâni și nu numai.

În momentul în care începi ziua cu persoana iubită, chiar și dacă vă mai certați din când în când, poți strânge un pic de energie ca să zâmbești. Nu vei trece singur prin această perioadă dificilă și, cu un pic de răbdare și exercițiu, s-ar putea să ieși la capăt mai puternic. Ca să citez un cosmonaut rus, carantina ”poate fi un lucru bun”, ceva de care ”să te bucuri”.

Sfaturi de cosmonaut, să vezi carantina cu alți ochi

Indiferent cât de rău crezi că îți merge în această perioadă, restricțiile pe care trebuie să le suporți sunt egale cu zero comparativ cu cele câteva sute de zile pe care astronauții și cosmonauții trebuie să le îndure într-un spațiu de 2-3 ori mai mic decât o garsonieră comunistă.

Pornind de la această comparație, în urmă cu câteva zile, cosmonautul rus Fyodor Yurchikhin a oferit câteva sfaturi pentru a-ți spori toleranța la carantină sau izolare. În vârstă de 61 de ani, bărbatul a petrecut un total de 671 de zile pe Stația Spațială Internațională și înțelege foarte bine impactul emoțional pe care îl poate avea această perioadă asupra psihicului uman.

În privința sfaturilor pe care ți le oferă, acestea sunt suprinzător de simple și, în mod autentic, nu au de ce să nu funcționeze.

  1. Ia un pic de aer curat. Indiferent dacă deschizi geamul în fiecare dimineață sau stai câteva minute seara la fereastră, acesta este un privilegiu pe care un cosmonaut nu-l are și te ajută teribil.
  2. Sună-ți prietenii. Poate sună banal, dar dacă ai prieteni vechi pe care nu ai mai avut timp să-i vezi sau să-i auzi, acum este momentul perfect. Membrii familiei sunt la un apel distanță, iar prin Messenger, WhatsApp sau Skype îi poți și vedea.
  3. Petrece timp cu familia, în cel mai sincer mod cu putință. Dacă ai copii, joacă-te cu ei cât mai mult sau ajută-i în contextul unor activități educative. Încearcă să-ți înțelegi mai bine micuți, dar dedică timp persoanei iubite, înțelege-i mai bine pasiunile și oferă-i suport moral în această perioadă.
  4. Încearcă să-ți aduci aminte ce ai amânat să faci de 100 de ani. Indiferent dacă este vorba de agățat un tablou pe perete sau de învățat să faci o prăjitură, acum este momentul. Nici cititul nu este o activitatea neglijabilă.
  5. Nu-ți neglija sănătatea și fă un pic de efort fizic. Este plin internetul de exerciții fizice, dar nu trebuie neapărat să faci ce vezi pe YouTube. Începe cu abdomene, genoflexiuni, flotări, iar dacă nu ai vecini dedesubt, sari coarda. O bicicletă elipitică este de asemenea o sursă bună de exerciții complexe, dar nu ai nevoie de ea.
  6. Încearcă să râzi cât mai mult. Este plin internetul de glume mai mult sau mai puțin proaste în această perioadă, îmbrățișează-le pe acelea în detrimentul unui flux constant de știri. Poți să te uiți și la show-uri stand-up comedy pe Netflix sau YouTube.

Cum îți menții productivitatea în această perioadă dificilă

Indiferent dacă lucrezi de acasă de mult timp sau abia ai început, lipsa socializării constante cu colegii de birou sau de la fabrică necesită o perioadă de adaptare. Te vor încerca multe sentimente în această perioadă. Mai mult decât atât, s-ar putea să devii expert la procrastinare, arta de a amâna la infinit o activitate importantă. Este dificil să te concentrezi când îți sună constant telefonul, când trebuie să faci niște sarcini prin casă sau alți membri ai familiei te deranjează constant.

Soluția, deși evidentă, este să încerci să dobândești un grad semnificativ de disciplină. Ai în vedere perioada în care nu îți sună atât de mult telefonul și, eventual, în care ceilalți oameni din casă dorm. Trezește-te foarte devreme, gen 6-7 dimineața, pentru a-ți executa măcar o parte din sarcini înainte să înceapă forfota din casă sau înainte să fii nevoit să răspunzi la telefoane.

Chiar dacă nu trebuie să ieși din casă și poți lucra în pijamale, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi toată ziua în pat. Dacă spațiul îți permite, încearcă ieși și din dormitor, nu doar din pat. Poți să-ți faci o cafea, un ceai sau să-ți iei un pahar de apă lângă tine, dar nimic nu este mai important decât să stai la o masă, pe un scaun, pentru a-ți începe ziua de muncă. În pat, starea de somnolență te ia prin surprindere, îți este mult mai ușor să ațipești și să fii un pic detașat de ce se întâmplă. Am citit undeva că și vestimentația te ajută să fie un pic mai productiv, dar refuz să-mi schimb haine de 2 – 3 ori pe zi când stau în confortul căminului.

În funcție de domeniul de activitatea în care activezi, evită pe cât posibil sursele de distragere. Nu pot insista suficient pe acest detaliu aparent evident, dar nu porni televizorul. Dacă poți lucra cu muzică în fundal e perfect, dacă nu, închide to și, cu siguranță, evită știrile în timpul zilei. Nu porni un serial de pe Netflix și nu deschide fiecare link pe care ți-l trimite un prieten. Mai mult decât atât, nu porni clipuri video care te-ar putea băga într-o spirală de ineficiență ”la birou”.

Pentru că prea puțini oameni pot lucra 8 ore fără oprire, până și pauzele trebuie să respecte un program. La fiecare 75 – 90 de minute, poți lua o pauză de 15 minute pentru o sesiune de știri distructive sau o gustărică. Dacă se poate ca acea pauză să implice și un pic de aer curat de la o fereastră sau de la câteva minute pe terasă, balcon, cu atât mai bine. Te ajută mult să te ridici de la birou câteva minute.

Tot vizavi de distrageri, dacă nu locuiești singur, explică-le oamenilor din casă să te lase să-ți faci treaba între anumite ore. Să respecte faptul că ”ești la muncă”. Pune-ți un semn pe ușă dacă trebuie, dar mai important decât atât, este să le atragi atenția că doar pentru urgențe pot intra peste programul tău.

Carantina trebuie să fie despre socializare

 

Dincolo de toate aceste detalii, în contextul carantinei, nimic nu este mai important decât să fii sociabil. Vorbește cu prietenii, exprimă-ți stările prin care treci, nu fi singur și ai în vedere că nici ceilalți oameni pe care îi cunoști nu ar trebui să fie singuri. Acest detaliu este vital.

Psihicul este cel mai vulnerabil în această perioadă. Fă o videoconferință cu oamenii dragi, cu colegii de muncă, cu cunoștințele tale de peste mări și țări. Nu există o soluție perfectă la situația pe care o întâmpinăm acum și nici o colecție de sfaturi infailibile, dar există totuși câteva detalii care nu pot fi contestate. Abuzul de știri îți face rău, teoriile conspiraționiste îți dărâmă psihicul și te fac să crezi că nu deții controlul asupra propriei existențe.

Stările de panică sunt aproape normale, din când în când. Modul în care ieși din ele face diferența. Aceasta este noua stare de normalitate pe care o întâmpinăm la această oră. Vom fi aici pentru următoarele luni, dar, la un moment dat, pandemia se va încheia. Prietenii tăi se vor schimba, întreaga planetă va suferi schimbări majore, dar ființele umane sunt recunoscute pentru puterea lor de adaptare. Ține distanța, dar dacă stai în casă cu cineva, ia-l în brațe de zece ori pe zi, are nevoie de asta la fel de mult ca tine.