Cu cât au crescut salariile românilor în ultima perioadă: ce s-a întâmplat cu productivitatea

Cu cât au crescut salariile românilor în ultima perioadă: ce s-a întâmplat cu productivitatea

În teorie, românii o duc din ce în ce mai bine din punct de vedere financiar. Din păcate, patronii nu au foarte mult de câștigat din asta.

Institutul Național de Statistică a publicat un nou set de informații referitoare la salariile din România. Noile date vizează situația la finele lunii noiembrie 2019. Din câte se pare, câștigul mediu brut din acea lună a atins pragul de 5196 de lei, cu 2,1% mai mult comparativ cu luna anterioară. În același timp, salariu mediu net a progresat cu aproximativ 2%, până la 3179 de lei sau 665 de euro (cursul de schimb din decembrie).

Dacă luăm în calcul nivelul prețurilor, stabilit la 53% din nivelul mediu European (Eurostat), puterea de cumpărare a salariului mediu în țara noastră a urcat până la 1256 de euro. Această cifră este stabilită ca o sumă echivalentă la prețurile medii din Uniunea Europeană.
evolutia-castigului-salarial
Dacă ne uităm la salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) s-a majorat cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 218,1%. Dincolo de aparantele vești bune, patronii se pare că nu o duc mai bine decât în anii anteriori. În 2017, productivitatea muncii a crescut cu 6,2%, în timp ce în 2018 a mai urcat cu 3,1%, comparativ cu anul anterior. Din păcate, înainte de finele lui 2019, aceleași parametru de performanță scăzuse cu 1%. În consecință, românii câștigă mai mulți bani, dar activitatea lor la locul de muncă este mai puțin profitabilă.

Pe fondul unei inflații anuale de 3,8% și a unei devalorizări a leului față de euro cu 2,7%, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost de +9,8%, cea mai mică valoare din ultimele opt luni.

În privința domeniilor profitabile, cel mai bine le merge celor care lucrează în construcții, mai ales după facilitățile acordate la nivel național. Pe poziția a doua, la distanță mare și în mod surprinzâtor, se află învățământul. Zona hotelurilor și restaurantelor este de asemenea în creștere. Întreaga evoluție o vezi în tabelul de mai jos. cresteri-salariale-pe-sectoare

Citește și: