Cum profită anti-vacciniștii de pandemie: teoriile pe care le promovează mai mult ca oricând

de: Teodora Tudosie
06 07. 2020

Odată cu apariția pandemiei, anti-vacciniștii au văzut o oportunitate numai bună pentru a-și mai răspândi teoriile conspirației împotriva vaccinurilor.

E clar că pandemia de coronavirus a adus cu sine o serie de teorii ale conspirației. Fie că vorbim despre teoria potrivit căreia virusul nu ar exista, fie despre teoria că acesta a fost creat în laborator sau despre cea potrivit căreia ar fi modalitatea prin care cei bogați ar urma să ne implanteze cipuri, lista este destul de lungă. Totuși, una dintre cele mai periculoase este legată de vaccinuri.

Nu avem încă un vaccin împotriva virusului, deși există foarte multe companii care se străduiesc să descopere formula care ar urma să ne protejeze de noul coronavirus. Totuși, acest lucru nu-i împiedică pe anti-vacciniștii care s-au declarat de-a lungul timpului împotriva vaccinurilor de orice fel să răspândească și mai mult dezinformări pe subiect.

Potrivit lui Sylvain Delouvee, cercetător în psihologie socială la Universitatea din Rennes, în Franța, rețelele sociale au creat ceea ce numește o „cameră cu ecou” pentru anti-vacciniști. Astfel, în ciuda promisiunilor acestor platforme că vor limita conținutul viral anti-vaccin, titlurile false au proliferat totuși, spune acesta.

Cum profită anti-vacciniștii de pandemie

Acum că omenirea se confruntă cu o amenințare reală, oamenii tind să dea mai multă atenție descoperirilor științifice sau sfaturilor medicale care apar la știri sau în mediul online, în special pe rețelele sociale. Asta înseamnă că oamenii sunt mai predispuși să citească și dezinformări legate de vaccinuri pe social media.

Atenția acordată COVID-19 a permis anti-vacciniștilor să plieze știrile în narațiunea lor existentă, potrivit Ameliei Jamison din cadrul University of Maryland. De exemplu, în special în SUA, mișcările anti-vaccin, anti-mască și anti-carantină s-au „reunit” în numele păstrării libertăților individuale. Potrivit lui Delouvee, anti-vacciniștii ocupăt tot mai mult spațiu în mediul online, în special în contextul pandemiei de coronavirus. Vestea proastă e că această mișcare ar putea contribui la amplificarea epidemiilor de COVID-19, la fel cum a fost cazul din 2019, de exemplu, cu epidemia de pojar.