Donald Trump, cenzurat de Facebook: greșeala de neiertat făcută de președintele SUA

Donald Trump, cenzurat de Facebook: greșeala de neiertat făcută de președintele SUA

La câteva zile după ce au apărut detalii legate de planul Facebook de a dedica atenție suplimentară reclamelor din campanie electorală, Donald Trump a fost primul penalizat.

Oricine i-a urmărit discursurile lui Donald Trump din ultimii ani și campania electorală din 2016 știe că actualul președinte mizează pe ură, rasism și divizarea nației pentru a câștiga alegători. Aceste ”valori” l-au ajutat să obțină președinția SUA în urmă cu patru ani și speră că-l vor ajuta și la finele acestui an. De această dată însă, există o diferență.

Facebook se alătură Twitter în lupta împotriva manifestărilor rasiste ale lui Donald Trump și ale aparatului său de campanie electorală. Pentru prima dată, un set de reclame din campania de realegere a liderului de la casa albă au fost eliminate de pe platforma lui Mark Zuckerberg.

Reclamele cu pricina au fost postate de grupul politic Team Trump și de Vicepreședintele Mike Pence. În mod previzibil, acestea au încălcat regulile platformei referitoare la ”ura organizată” (organized hate). Bannerele care au fost șterse de pe Facebook incorporau un triunghi orientat în jos, asociat în general cu practica naziștilor de a marca prizonierii politici din lagărele de concentrare cu acel simbol.

Partea ciudată este că acea simbolistică a fost utilizată în reclame pentru a avertiza populația în legătură cu ”turmele periculoase de extremă stânga”. Prin intermediul materialelor publicitare interzise, li se cerea oamenilor să semneze o petiție împotriva grupului anti-fascist Antifa, la care Donald Trump a făcut numeroase referințe în ultimele săptămâni în discursurile sale. Ca referință, președintele SUA dă vina pe Anitfa pentru manifestările de violență din cadrul protestelor împotriva rasismului sistemic care au loc în SUA de la uciderea lui George Floyd de către un agent de poliție.

”Politica noastră interzice utilizarea simbolurilor unor grupuri interzise pentru a identifica prizonieri politici fără contextul în care este condamnat simbolul sau se discută semnificația sa.”, a explicat purtătorul de cuvânt al Facebook într-o declarație făcută pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump pretinde într-un interviu acordat Washington Post că respectivul triunghi este un simbol Antifa, deși gruparea folosește de cele mai multe ori steaguri roșii sau negre încadrate într-un cerc. Mai mulți experți au confirmat pentru Washington Post că scuza nu este nici pe departe rezonabilă, când rezultatul este o referință nazistă fără echivoc.

Citește și: